У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від засновників та членів антиукраїнських політичних партій» (№ 7318), метою якого є захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності Української держави.

Автори законодавчої ініціативи, народні депутати Оксана Савчук, Юлія Клименко, Наталія Піпа та інші парламентарії наголошують, що російсько-українська війна актуалізувала питання очищення влади і публічного простору від колаборантів та зрадників. «Частина з них напряму працювали на спецслужби росії, частина досягала політичних та бізнес-інтересів через спекуляцію наративами ворожої пропаганди, зменшуючи обороноздатність держави», –  йдеться у пояснювальній записці до законопроекту та звертається увага, що 20 березня 2022 року Рада національної безпеки і оборони України на час війни зупинила діяльність низки політичних партій, враховуючи зв’язки їхнього керівництва з росією. До цього списку включено такі структури, як «Опозиційна платформа - За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «Наші» та «Блок Володимира Сальдо». Крім того, автори законодавчої ініціативи звертають увагу, що представники цих партій помічені в активній колаборації на тимчасово окупованих територіях, замовчуванні злочинів московської армії, закликах до фактичної капітуляції.

І хоча ухвалений у цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» врегульовує можливості заборони антиукраїнських політичних партій, також дуже важливо не допустити повернення московської агентури до влади в рамках інших політичних структур. У зв’язку з цим  законопроектом № 7318 пропонується встановити заборону для представників цих партій  протягом 10 років займати посади в державних органах та структурах місцевого самоврядування, а також бути кандидатами на посади місцевих депутатів та народних депутатів та Президента України.

«Мораторій на державну службу та участь у публічній політиці допоможе не лише очистити місця для більш достойних людей, активних учасників російсько-української війни, а й остаточно відсторонити від впливу представників ворожої агентури, яких неможливо в стислі терміни перевірити на причетність до конкретних актів диверсійної діяльності, передачі інформації ворогу», –  переконані автори законопроекту. З цією метою пропонується внести відповідні зміни до Виборчого кодексу України та Закону України «Про очищення влади».

Водночас 45 народних депутатів, зокрема Ігор Фріс, Тарас Батенко, Олена Шуляк, зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від проросійських політичних партій (№ 7318-1). Вони звертають увагу, що введення воєнного стану передбачає надання відповідним органам державної влади повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб. У зв’язку з цим Рада національної безпеки і оборони України, зважаючи на антиукраїнську політичну та організаційну діяльність низки політичних сил, зупинила на період дії воєнного стану будь-яку діяльність в Україні політичних партій «Опозиційна платформа - За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «Наші» та «Блок Володимира Сальдо». Однак попри це рішення, 19 квітня 2022 року 23 народні депутати із колишньої фракції «Опозиційна платформа–За життя» створили нову депутатську групу «Платформа за життя та мир». На думку авторів законопроекту, не можна допустити, щоб ці особи могли продовжувати антиукраїнську діяльність в органах державної влади. «Однією із причин воєнної агресії російської федерації стали саме проросійські виступи вказаних осіб за ідею так званого «русского міра»), тобто за російську неоімперську, геополітичну, культурно-історичну ідею міжнародного та міждержавного співтовариства, об’єднаного причетністю до росії і прихильністю до російської мови та культури, під гаслами єднання та «захисту» носіїв російської мови та культури», –  наголошують вони, зазначаючи, що чинне законодавство України містить заборону лише щодо минулих комуністичного та націонал-соціалістичного режимів, не приділяючи уваги прогресуючій сьогодні ідеї «русского міра», яка, зокрема, спрямована на ліквідацію незалежності України.

Враховуючи це, пропонується на законодавчому рівні однозначно засудити та заборонити в Україні ідеї «русского міра» як форми націонал-соціалізму (нацизму), які можуть реалізувати себе через доступ їхніх представників до органів державної влади та місцевого самоврядування.

Законопроект № 7318-1 якраз і передбачає поширення процедури очищення влади (люстрації) на осіб, які були засновниками, членами депутатської фракції, групи у Верховній Раді, членами депутатської фракції, групи в районній та/або обласній раді, членами депутатської фракції, групи в сільській, селищній, міській, районній у місті раді, осіб, які були обрані і працювали на керівних посадах політичних партій «Опозиційна платформа–За життя», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Союз лівих сил», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Опозиційний блок», «Наші» та «Блок Володимира Сальдо», а також осіб, суб’єктом висування яких на виборах Президента України, народних депутатів, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих виборах була будь-яка з зазначених політичних партій. З цією метою пропонується внести зміни до Виборчого кодексу України та Закону «Про очищення влади», які передбачають заборону для вищезгаданих осіб упродовж 15 років претендувати на виборні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

За словами народного депутата Ігора Фріса, символічним є те, що законопроект № 7318-1 зареєстрували 45 парламентаріїв, адже саме стільки підписів потрібно для звернення до Конституційного Суду. «Що ми пропонуємо? Є рішення РНБО, яким визначено перелік антиукраїнських та колаборантських партій, які допомагали «русскому міру» знищувати нашу державу. Саме цей перелік політичних партій став предметом нашого законопроекту, який забороняє особам, які хоча б один раз були членами їхніх фракцій у Верховній Раді чи в будь-якій місцевій раді, які були  засновниками цих партій або обіймали в них ключові посади, або які хоча б один раз висувалися від цих політичних сил до будь-якої ради, обиратися до рад усіх рівнів, на посади голів міст та громад, до представницьких органів влади та на посаду Президента України», – зазначив Ігор Фріс, підкресливши, що така юридична люстрація сприятиме тому, щоб адепти «русского міра» більше ніколи не були допущені до влади в Україні.