Місто зазнало найбільших на Сумщині руйнувань: його обстрілювали чи не з усіх реактивних систем залпового вогню, воно зазнавало авіаційних бомбардувань. Багато містян загинуло, а ті, хто вижив, тривалий час залишалися без тепла, газу, води й електрики. Попри це, окупанти не змогли увійти до Охтирки, і за цей героїчний спротив вона була удостоєна звання міста-героя.

Днями рятувальники та волонтери розібрали найбільші завали на ТЕЦ, і одразу ж розпочалися роботи з її відродження. В обласній військовій адміністрації визначили конкретне завдання: теплогенеруюче підприємство має запрацювати до початку нового опалювального сезону. Люди натерпілися від війни, тож із настанням холодів обов’язково повинні мати тепло і гарячу воду. Чимало охтирчан вважають, що житловий фонд міста необхідно переводити на індивідуальне опалення, і навіть зібрали підписи під відповідною петицією до влади, але більшість віддають перевагу централізованим теплопостачанню та гарячому водозабезпеченню, тож вони будуть збережені. До війни на якість послуг ТЕЦ та занадто високі комунальні тарифи у містян було чимало нарікань, але, відродивши підприємство фактично з нуля, його колишні недоліки максимально ліквідують.

Над відродженням Охтирської ТЕЦ інтенсивно працюють обласна та місцева влада, Міністерство розвитку громад та територій України. Залучається також енергетичний проект USAID – Агентства США з міжнародного розвитку. Це означає, що сил та ресурсів на відбудову вистачить, і вона буде завершена у терміни. Нині з експертами проекту тривають перемовини, окреслюється коло завдань та алгоритм співпраці партнерів. Уже зараз зрозуміло, що в Охтирці необхідно заново розробити схему теплозабезпечення міста.

На відновлення зруйнованих загарбниками об’єктів уряд виділив Сумщині 250 млн грн, і частину цих коштів буде використано в Охтирці.

Сумська область.

На знімку: на Охтирській ТЕЦ завершили перший етап розбирання завалів. Наступні відбуватимуться одночасно з відновлювальними роботами.

Фото Ukrinform.