Дніпропетровська область

Медзаклади Дніпропетровщини з початку війни прийняли із зони бойових дій 67 поранених дітей.

За пораненими дітьми можна вивчати географію війни

Дитина, поранена внаслідок обстрілів Харкова (Фото:REUTERS/Oleksandr Lapshyn)

Медзаклади Дніпропетровщини від початку війни прийняли із зони бойових дій 67 поранених дітей, більшість із яких – школярі з мінно-вибуховими травмами. Десятеро з них ще залишаються на лікуванні. Решту вже або виписали, або направили до лікарень у західних областях. Деякі проходять реабілітацію у закордонних клініках.

Дітей доставляли з найгарячіших точок Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей – Маріуполя, Сєвєродонецька, Авдіївки, Краматорська, Волновахи та Ізюма.

«Перші діти з тяжкими пораненнями почали надходити на Дніпропетровщину вже 2 березня. За тим, звідки привозять маленьких пацієнтів, можна простежити всю географію бойових дій», – розповіла начальник відділу департаменту охорони здоров'я ОВА Наталія Шмалько.

Родички із Привілля Луганської області 12-річна Руслана та 8-річна Євгенія потрапили під раптовий ворожий обстріл із мінометів. До укриття добігти не встигли лічені метри. Снаряд розірвався поряд. Нині старша в комі із серйозною травмою черепа, переломом руки та осколковими пораненнями. У молодшої постраждали легені, зламані чотири ребра, є травми рук та ніг. Першу допомогу надали військові. Вони ж евакуювали родину.

«Усе сталося дуже несподівано. Електроенергію раз на три дні давали. Тому, коли з'явилося світло, я їсти приготувала. Ми пообідали і зібралися до підвалу. Діти вперед пішли, я затрималася вдома, вимикала електроприлади. Дівчатка не встигли втекти. Снаряди прилетімо просто у двір нашої п'ятиповерхівки», – розповіла мама Руслани Віра.

Під час вибуху загинули двоє її племінників 11 і 14 років, дістала поранення 70-річна мама, яка нині перебуває у дніпровській лікарні.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Фото із сайту НВ.