Місяці війни з російською федерацією об’єднали українців. Ми згуртовані як ніколи і допомагаємо одне одному. Надходить підтримка й із-за кордону. Утім, на жаль, продовжують з’являтися повідомлення про випадки використання товарів гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку. Така ситуація свідчить про те, що законодавство, яке встановлює відповідальність за продаж такої допомоги, потребує доопрацювання, переконана народний депутат, яка представляє в парламенті фракцію «Слуга народу», Анастасія Ляшенко.
 
Для того, щоб зарадити ситуації, парламентарій зареєструвала у Верховній Раді проект змін до Кримінального кодексу та до Кодексу про адміністративні правопорушення задля вдосконалення окремих питань, пов’язаних із незаконним продажем гуманітарної допомоги (№ 7321). Агресія російської федерації призвела до того, що багато українських сімей вимушені звертатися за отриманням гуманітарної допомоги, наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, ініціатором якого виступає А. Ляшенко. Вона зауважує: для того, щоб процес доставки гуманітарних вантажів із закордону був максимально швидким і простим, Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу та іншого законодавства, які повністю звільнили гуманітарні вантажі від податків та мит і суттєво спростили процедуру визнання соціально значущих товарів гуманітарною допомогою. Водночас внесено зміни й до Кримінального кодексу, які встановлюють відповідальність за продаж товарів, оформлених як гуманітарна допомога.
 
У цьому контексті парламентарій зауважує, що нині встановлена лише кримінальна відповідальність за продаж гуманітарної допомоги. Причому для того, щоб така відповідальність настала, згідно з частиною 1 статті 201-2 Кримінального кодексу (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги), винна особа має продати товару на суму щонайменше – 434 175 гривень. Якщо ж продадуть менше товарів, то до відповідальності за цією статтею притягнути винних осіб буде неможливо. А тому А. Ляшенко пропонує встановити адміністративну відповідальність за продаж товарів гуманітарної допомоги на меншу суму, аніж необхідна для настання кримінальної відповідальності. Протоколи про вчинення таких адміністративних правопорушень будуть уповноважені складати посадові особи органів Національної поліції, а справи розглядатимуться в судах.
 
Такі законодавчі зміни дозволять притягувати чи до кримінальної, чи до адміністративної відповідальності всіх осіб, які в такий складний для держави і людей час намагатимуться заробити на гуманітарній допомозі. Окрім цього, законотворець зауважує, що в статті 201-2 Кримінального кодексу встановлено надто високу межу розміру завданої шкоди для настання кримінальної відповідальності за продаж гумдопомоги. І така ситуація дозволяє злочинцям уникати покарання, переконана вона. А тому пропонує зменшити розмір завданої шкоди для настання кримінальної відповідальності з 350 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що у 2022 році становить 434 175 грн, до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що у 2022 році становитиме 99 240 грн. Це дозволить забезпечити реалізацію принципу невідворотності покарання за порушення норм закону, запевняє парламентарій.
 
Отже, проектом закону № 7321 пропонується доповнити статтю 166-28 Кодексу про адміністративні правопорушення й встановити відповідальність за продаж товарів гуманітарної допомоги. А також зменшити розмір завданої шкоди для настання кримінальної відповідальності за статтею 201-1 Кримінального кодексу. Водночас, цього тижня в парламенті зареєстровано альтернативний до цього законопроект – № 7321-1. Його ініціаторами виступила вже група народних депутатів.