Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба задоволений результатами зустрічі з колегами з країн «Групи семи».

Вже вдруге глава українського МЗС бере участь у такій зустрічі, є відчуття, що така практика буде продовжена, сказав Кулеба журналістам у німецькому Любеку, передає Укрінформ.

«Це була зустріч друзів», - підкреслив міністр, коментуючи результати зустрічі 13 травня.

Він наголосив, що держави G7 та Україна поділяють і захищають спільні цінності та принципи, що в них багато точок дотику.

Дмитро Кулеба також зазначив, що «саме завдяки Україні G7 стала знову сильною», що Україна повернула країнам Сімки впевненість, готовність ухвалювати рішення, вирішувати міжнародні конфлікти та протистояти авторитарним режимам.

Український міністр поінформував, що під час зустрічі було порушено кілька питань: про використання російських активів для відбудови України; про деблокування українських портів з метою уникнення глобальної продовольчої кризи; постачання Україні озброєнь; санкції проти рф тощо.

Окрім того під час зутрічі глава українського МЗС попросив своїх колег переглянути національне законодавство та запустити в дію процедури, які дали б можливість Україні використати заблоковані російські активи.

«Щоб ми могли спрямувати ці гроші на відбудову та компенсувати завдану нам шкоду… Йдеться про сотні мільярдів євро та доларів», - пояснив Кулеба.

Він зауважив, що Канада вже зробила кроки в цьому напрямі, та висловив очікування, що інші країни також зроблять це з огляду на їхню «позитивну реакцію». «Росія повинна платити: політично, економічно, але також фінансово», - підкреслив очільник українського МЗС.

Другим питанням, яке було обговорено, стала глобальна продовольча криза, спричинена росією.

«Російська війна проти України - єдина причина цієї кризи», - наголосив дипломат.

Він зазначив, що росія заблокувала українські порти, вона обстрілює ракетами Одесу, найбільший наш порт у Чорному морі, з якого мають виходити судна з сільськогосподарською продукцією на глобальні ринки.

Міністри обговорили можливості зняття блокади з тим, щоб можна було доставляти зерно та інші продукти, зокрема, в Африку та Азію, продовольча безпека яких є дуже важливою. Треба знайти шляхи не допустити дефіциту та стрибків цін на продовольство в світі, підкреслив Кулеба.

Фото з відкритих джерел.