Цю дискусію організувала провідна глобальна організація «Жінки в міжнародній безпеці» (WIIS), яка займається просуванням лідерства жінок та досягненням гендерної рівності в міжнародному середовищі та безпеці.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що сьогодні жінки України на рівні з чоловіками захищають свою землю на фронті. Перед початком масштабної війни в українському війську вже було 16% жінок. Цієї цифри вдалося досягти завдяки ініціативам, які були започатковані кілька років тому: «Пишаюся і вдячна, що на посаді віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції мала можливість координувати питання гендерної рівності. Ми з колегинями відкрили для жінок ті професії, які традиційно вважалися чоловічими. Відкрили для дівчат можливість здобувати військову освіту. Зараз ці зусилля приносять результати». Українські дівчата, за словами голови Комітету, мають змогу обирати ту професію, яку вважають за потрібне без обмежень з боку суспільства. А жінки - дедалі більше представляють свої громади на різних рівнях влади. Вона також наголосила, що представництво жінок в органах влади на сьогодні в Україні є найвищим за всю історію незалежності країни. Жінки посідають ключові посади і в політиці, і в органах влади. Коли почалось повномасштабне вторгнення росії в Україну, саме жінки-політикині вийшли на передову дипломатичного фронту і єдиною силою стали на захист України на міжнародній арені. «Наш жіночий батальйон, до якого входили представниці різних політичних сил, їздив різними країнами і бив на сполох - ми просили у світу допомоги, якої так відчайдушно і негайно потребувала Україна», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сьогодні жінки, за словами голови Комітету, окрім того, що служать у війську, - також допомагають боротися з ворогом і на інших фронтах: створюють і працюють у волонтерських організаціях, допомагають забезпечити усім потрібним як тих, хто на передовій, так і тих, хто тікає від війни: «Українське громадянське суспільство, в якому домінують жінки, вкотре продемонструвало неабияку здатність до самоорганізації. Протягом тижнів коридори допомоги в усі куточки України були організовані українськими жінками. Їжа, одяг, засоби гігієни і все найнеобхідніше було доставлене тим, хто цього потребує». Жінки самі без своїх чоловіків та партнерів мусять дбати про сім’ї, дітей і літніх батьків. Саме жінки під час війни є головними годувальницями в родині, вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе: «І попри все це, я знаю багато жінок, які в кінці свого виснажливого робочого дня питають себе - чи достатньо я роблю? Чи можу я зробити більше, щоб наблизити перемогу?»

Голова Комітету сказала, що головна гуманітарна допомога, якої зараз найбільше потребує Україна - це важка зброя. Бо саме вона може допомогти зупинити ворога і вигнати його із України. Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила португальських політикинь приїхати в Україну і на власні очі побачити, які звірства тут скоює росія. Вона також висловила сподівання, що Португалія стане міцною підтримкою для України в її євроінтеграційних прагненнях, а згодом також підтримає і євроатлантичні плани України.

Інформаційне управління