Поступове впровадження такого моніторингу на всіх АЕС компаній-членів асоціації передбачено програмою «Курс на досконалість».

Міжнародний семінар відбувся у режимі відеоконференції на платформі Microsoft Teams за участю працівників Рівненської, Запорізької, Хмельницької, Південноукраїнської АЕС та Дирекції НАЕК «Енергоатом», а також представників компаній-членів ВАО АЕС-ПЦ. Таке навчання стало одним із перших, що проводилося Паризьким центром Асоціації для українських атомників, а його основною метою було поширення передової практики впровадження посиленого моніторингу ефективності.

Як зазначив заступник головного інженера РАЕС з технології та інжинірингу, вебінар передбачав роз’яснення щодо подальшої співпраці з Паризьким центром ВАО АЕС, адже це цілком нові методи перевірок та взаємодії, у тому числі комунікації та звітності. До заходу долучилися фахівці відділу головного технолога, служби аналізу безпеки, навчально-тренувального центру, служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації Рівненської АЕС, які задіяні у підготовці вихідних даних для розрахунку виробничих показників роботи електростанції.

Вебінар розпочався з відгуків членів асоціації, які були залучені до першої хвилі впровадження посиленого моніторингу. Свої фідбеки надали представники швейцарської АЕС Бецнау, компаній EPZ, EDF та Сидкрафт. Під час онлайн-заходу розглянуто такі питання, як взаємодія між експертами ВАО та персоналом АЕС, відповідальним за моніторинг виробничих показників; основні відмінності посиленого моніторингу від збору та аналізу даних про роботу АЕС під час підготовки до, впродовж та після партнерських перевірок; потреби та вимоги АЕС до асоціації щодо організації посиленого моніторингу. Під час тематичних дискусій українські атомники отримали вичерпні відповіді на запитання, що їх цікавили. Зокрема пілотні АЕС поділилися досвідом та важливою інформацією щодо ключових аспектів, які сприяють успіху за напрямом посиленого моніторингу ефективності.

Нагадаємо, Рівненська АЕС стала членом Паризького центру ВАО АЕС. Відповідне рішення про переведення усіх діючих АЕС України ухвалила Рада керуючих асоціації 31 березня, підтримавши заявку Енергоатома.

Юлія КУЛАЄВА,
кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.