Про це інформує Міністерство енергетики України.

Зокрема, у Києві – 91 тисячі, Львівській області – 32 тисячам, у Полтавській – 63 тисячам, Донецькій – 19,4 тисячі, Київській – 15,4 тисячі, Харківській – 9,8 тисячі, Запорізькій – 3,5 тисячі, Миколаївській – 1,1 тисячі споживачів.

Газопостачання відновлено 2,6 тисячі абонентів.

Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам.

Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію бойових дій та виникнення нових пошкоджень, зокрема й через негоду.

Станом на 13 травня в Україні залишаються знеструмленими приблизно 793 населені пункти, загалом майже 814,1 тисячі споживачів. Зокрема, в Донецькій області – 319,7 тисячі споживачів, Харківській — 163 тисячі, Луганській – понад 128 тисяч.

Без газопостачання залишаються понад 233 тисячі абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

Електроенергія:

Енергосистема України продовжує працювати синхронно з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Частота в мережі підтримується на нормативному рівні 50 Гц. У мережі стабільно працюють усі види електростанцій.

Нещодавно «Укренерго» ввело в роботу після ремонтів дві високовольтні лінії 330 кВ у північному та східному регіонах.

На деокупованих територіях уже працюють 90% об’єктів магістральної енергетичної інфраструктури, що були пошкоджені обстрілами. На Київщині та Сумщині триває заміна пошкодженого обладнання розподільчих пристроїв підстанцій, перевіряється готовність до включення вже встановленого обладнання (вимикачів), а також відремонтованих комірок підстанцій. На двох повітряних лініях 750 кВ та 330 кВ завершується демонтаж і заміна опор, триває ремонт грозотроса, оновлення оптичних каналів зв’язку.

Атомна генерація:

Усі діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Газотранспортна система:

Оператор ГТС України продовжує забезпечувати транспортування газу для потреб українських споживачів – промисловості, установ, домогосподарств, підприємств електроенергетики. Ремонтні бригади ОГТС здійснюють ремонтно-відновлювальні роботи на об’єктах, розташованих на визволених від російських окупантів територіях.

Гідроенергетика:

Гідроелектростанції компанії працюють у штатному режимі згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів.

Експлуатаційний персонал у повному складі перебуває на робочих місцях. На станціях компанії тривають планові ремонти гідроагрегатів, а також роботи з реконструкції обладнання, метою яких є подовження термінів експлуатації гідротехнічних об’єктів, збільшення встановленої потужності ГЕС і ГАЕС, а також поліпшення якості виробленої електроенергії, – про це інформує Міністерство енергетики України на сторінці відомства у соцмережі.

«Голос України».