Російські окупанти та призначені ними гауляйтери, котрі беруть на себе відповідальність за життя місцевих громад Херсонщини, насправді не можуть забезпечити навіть їх елементарних потреб.

Свіжий приклад: поруч із обласним центром спалахнуло звалище для утилізації побутових відходів – гниття спровокувало виділення легкозаймистого газу. Раніше щось подібне теж траплялося заледве не кожного року у сезон тепла, і проблему вирішували швидко, відряджаючи на гасіння пожежі стільки автоцистерн ДС НС, скільки для цього потрібно.

Тепер з-поміж рятувальників хто евакуювався з родинами подалі від бойових дій, а хто сидить по домівках – адже пального для спецтехніки немає. От і горить комунальне звалище, а сморідним димом змушені дихати не тільки мешканці спальних мікрорайонів на околицях, а й самі окупанти на своїх блокпостах та пунктах тимчасової дислокації. !

Але насправді проблеми з безпекою життєдіяльності у Херсоні ще тільки починаються. Навесні працівники міськводоканалу не провели планового хлорування питної води, а в спеку там можуть розплодитися збудники кишкових хвороб.

Те саме і з продуктами, якими заради виживання масово торгують на стихійних ринках – з ящиків чи просто з асфальту. Звісно, ніяких правил санітарії та гігієни при цьому не дотримуючись. Доходить до обурливих ситуацій: херсонці зафіксували та виклали до соціальних мереж відео, на якому двоє чоловіків знову-таки на брудному асфальті…білують свинячу тушу для продажу на ринку Шуменського мікрорайону.

А коли температура повітря сягне під сорок градусів Цельсію і вище (на півдні України таке буває щоліта), подібні «делікатеси» можуть спровокувати справжню епідемію кишкових хвороб – аж до холери, черевного тифу чи дизентерії.

І за все це мусимо дякувати Путіну та його горе-воякам, котрі захопили територію, а що з нею робити – до пуття не розуміють.

Херсон.