У Міжнародний день сім’ї Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та члени української делегації у межах робочого візиту відвідали пасажирський корабель Tallink MS Isabelle, де нині проживають приблизно 1600 тимчасових біженців з України, багато із яких — діти.

 

«За майже три місяці з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Естонська Республіка проявила себе як справжній друг нашої держави, нашого народу», — наголосив Олександр Корнієнко. Він також висловив вдячність Естонії за військову допомогу та прихисток для тисяч українців, котрі змушені були рятуватися від війни.

До того ж, члени української делегації поспілкувалися з біженцями з Маріуполя, які розповіли про жахіття війни, що їм довелось пережити: «як готували їжу на вогнищах, ховали рідних у дворі під обстрілами, як досі плачуть діти, бо їм сняться обстріли та здається, що знову потрібно ховатись в укриття». А втім, українці запевняють: налаштовані на перемогу та вірять, що це тимчасово, і можна буде повернутися додому.

«Коли розумієш, скільки всього довелося пережити цим людям, аби просто вижити, мати можливість спокійно спати, обіймати своїх дітей, — тебе переповнює біль та злість», — акцентував Олександр Корнієнко та додав, що кожна з почутих історій, — це більше, ніж розповідь, це життя та доля конкретної сім’ї, конкретної людини.

«Це жахлива реальність, яку принесли рашисти на нашу землю разом зі своїми військами, ракетами й зброєю. Тепер у кожної української родини є своя страшна історія», — розповів Перший Віцеспікер. «Тому так, біль — за поламані долі, за прощання з рідними, за вимушеність покинути рідний дім. І так — злість, бо зло та кров, які принесла російська федерація на українську землю, мають бути покарані!» — зазначив він. 

Перший віцеспікер зауважив, що українці проживають у гарних умовах, зокрема, мають можливість відвідувати безкоштовні курси естонської мови для дітей і дорослих.

Також українська делегація подарувала дітям-біженцям книжки українських авторів. 

«Українці знають і відчувають підтримку естонського народу. І це додає нам сили для боротьби і перемоги!» — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України