Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ.

Війна, яку росія розпочала 24 лютого цього року з масових ракетних обстрілів Києва, Харкова, Миколаєва, Маріуполя, Краматорська, Миргорода та багатьох інших українських міст, відкрила закамуфльований під «великую русскую литературу», яка виявилася справжнім пустоцвітом, адже не виконала свого головного завдання – сіяти добре і вічне; під «таинственную русскую душу», балет, спорт та інше, що в російській федерації є димовою завісою агресивної політики, невідомий раніше світу аспект – нелюдську жорстокість і кровожерливість росіян. 

Ті політики, митці й пересічні європейці чи американці, які сподіваються, що зі зміною путіна на московському престолі зміниться росія, зникне її несамовита жадоба війни, пристрасть вбивати і катувати, палкий потяг до звірств, ні, не тільки проти українців, проти усього людства, усього, що красиве і духовне, а саме це викликає сатанинську лють нащадків Івана Грозного, який у пориві злоби вбив свого сина, і Сталіна, що згноїв у концтаборах мільйони своїх співвітчизників (і той, і той – національні герої росіян), – глибоко помиляються. 

путін справді – це і є росія. Вічно агресивна, зла, підступна, цинічна, що століттями розмахує як не мечем, то ядерною зброєю. Україна від часів княжої Київської Русі пережила майже 30 російсько-українських війн, і це лише збройні напади, і це не рахуючи лінгвоцид, війни проти української церкви, культури, три голодомори, економічні війни. путін виношує плани нападу, але їх з небаченою жорстокістю виконують солдати. Тисячі, десятки тисяч тих, хто 24 лютого вторгся з рф і білорусі й перетнув кордон суверенної Української держави, чинили злочини проти мирного населення – чавили танками легкові автомобілі, в яких перебували люди, розстрілювали, в тому числі й застосовуючи артилерію, евакуаційні колони, влаштовували в захоплених будівлях катівні для військовополонених і тих, хто видався підозрілим чи просто не сподобався, ґвалтували жінок, чоловіків і навіть дітей. 

Війна оголила сутність росіян. Ця сутність і в закликах та повчаннях дружин російських окупантів вбивати й катувати, «вирізати зірки на спинах», відрізати пальці, вуха, статеві органи. СБУ перехопила ще одну шокуючу телефонну розмову матері з російським солдатом, що воює в Україні. 

«Жарите шашлыки, да? Делайте с хохляцких (хохлами росіяни зневажливо називають українців, як і інші народи – піндосами, мамалижниками, пеками, чорномордими тощо. – Авт.) этих шашлыки! Бейте этих гадов! Бейте на шашлык их всех! Гады! Я спокойно относилась, а теперь ненавидеть начала! После всего, что они делают, гады!» 

«Мирна» росіянка звинувачує українців, що відчайдушно захищають свою країну від ворога, в усіх військових невдачах і економічних негараздах рф. Через них і парад 9 травня не такий, як раніше, і роботи немає. «Не знаю, к чему этот парад? На*рен он нужен? Позорно это все… Больно на душе, но почему-то он решил провести. У всех настроения нету… Дебилизм полный. Все поникшие ходят, грустные… Ну, большая часть людей. Они понимают, что и с работой туго сейчас настало, с этими санкциями. Короче, хе*ня одна. Цены на все поднялись…», – каже вона. 

Інша перехоплена СБУ розмова російського загарбника зі своїм родичем чи знайомим свідчить, що окупанти грубо порушують закони та звичаї війни і використовують в Україні фосфорні і касетні засоби ураження. Ці особливо небезпечні та негуманні види озброєння, наголошують в СБУ, заборонені міжнародними конвенціями. Один з окупантів, розповідаючи про перебіг бойових дій, каже: «Да все ждут, когда Володьку (путіна. – Авт.) это все зае*ет, он войска выведет и «Тополя», сюда накидает. А так, видишь, все, что международными конвенциями было запрещено: кассеты, фосфор – нам все разрешили, все пускаем туда». 

Використання російськими окупантами заборонених засобів ураження в зоні АТО/ООС з 2014 року СБУ фіксувала не раз. Після початку широкомасштабного вторгнення ці воєнні злочини вчиняються по всій лінії фронту. Зібрані докази воєнних злочинів російської армії буде передано в міжнародні суди. Світ має зрозуміти, що Україна бореться з абсолютним злом, яке завдяки стійкості і мужності ЗСУ, всього українського народу і міжнародній підтримці буде переможене.