«Виплати також зможуть отримати люди з деокупованих територій, з населених пунктів, які перебувають у зоні активних бойових дій, а також громадяни, які перебувають на тимчасово окупованій території», – повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що в цьому разі йдеться про розширення спільних з ООН, Червоним Хрестом, ЮНІСЕФ, Міжнародною організацією з міграції програм, які передбачають щомісячну виплату 2,2 – 2,5 тисячі гривень внутрішньо переміщеним особам з числа найбільш вразливих соціальних категорій.
 
Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала, що додаткові грошові виплати можуть надаватися особам, які не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб, але проживають у деокупованих населених пунктах, населених пунктах, які знаходяться в зоні активних бойових дій або постійних обстрілів, або в населених пунктах, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Заявку на отримання таких грошових виплат наприкінці травня можна буде подати через інформаційну платформу єДопомога (edopomoga.gov.ua), а невдовзі оформлювати заявку можна буде через «Дію».

Це рішення уряду також врегульовує можливість отримання паперового варіанта довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи для тих осіб, які  подавали заяви через застосунок «Дія». Крім того, передбачена можливість коригування помилок у даних, які надаються внутрішньо переміщеними особами, оскільки були випадки, коли через неправильно вказані дані вони не могли отримати виплату допомоги  на проживання.
 
Уряд схвалив постанову про залучення пільгового кредиту в розмірі до 150 мільйонів євро від німецької державної Кредитної установи для відбудови (KfW). Кредит надається строком на 15 років з урахуванням відстрочення першого платежу на 5 років. За словами Д. Шмигаля, ці кошти буде спрямовано на підтримку громадян та на відбудову критичної інфраструктури.

Прем’єр-міністр також повідомив, що за останні тижні уряд досяг домовленості про отримання кредиту від уряду Японії в розмірі 100 мільйонів доларів та фінансової підтримки від Світового банку в розмірі 1,5 мільярда гривень.
 
Підтримана урядом постанова про деякі питання оренди державного та комунального майна у період дії воєнного стану запроваджує спрощений порядком оренди та передбачає надання орендарям пільгових умов. «До кінця цього року повністю звільнено від орендної плати орендарів у місцях, де ведуться бойові дії, до 30 вересня в тих областях, які постраждали від війни та до 30 травня за оренду держмайна не сплачуватимуть в областях з наявною загрозою бойових дій. В усіх інших регіонах орендарі об’єктів держмайна отримують 50-відсоткову знижку, а орендарі єдиних майнових комплексів сплачуватимуть на 25 відсотків менше», – повідомила в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова, додавши, що тим, хто з початку воєнного стану проводив оплату оренди, сплачені кошти будуть зараховані після завершення дії знижок.
 
За повідомленням ФДМУ, до кінця цього року повністю звільняються від орендної плати орендарі на території адміністративно-територіальних одиниць, де припинено доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції (Донецька, Луганська, Херсонська області, АРК та м. Севастополь та частини Миколаївської, Харківської та Запорізької областей; до 30 вересня – на території областей, де відбувалися бойові дії: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської областей та м. Києва (поза межами адміністративно-територіальних одиниць зазначених вище); до 30 травня – на територіях Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської і Одеської областей.
 
Крім того, на всій території України звільняються від орендної плати фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.

Рішення також передбачає автоматичне продовження дії договорів оренди, які завершуються у період воєнного стану. Водночас договори можуть бути достроково припинені за заявою орендаря.
За словами керівниці ФДМУ, ця постанова також створює нові можливості для релокації бізнесу із прифронтових регіонів, адже на новому місці протягом перших шести місяців підприємства сплачуватимуть лише пільгову орендну ставку – 1 гривню за 1 квадратний метр.