Група народних депутатів пропонує колегам ухвалити проект змін до низки законодавчих актів, які в умовах воєнного часу дозволять оптимізувати дії для зміцнення економіки та обороноздатності. Відповідний проект закону № 7381 у Верховній Раді зареєстрували представники фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу, Мар’яна Безугла та Олександр Федієнко. 

У пояснювальній записці, яка супроводжує документ, вони вказують, зокрема, на те, що після оголошення загальної мобілізації до управління зони територіальної оборони звертаються, в тому числі, громадяни віком понад 60 і  65 років, які мають професійну військову підготовку, досвід участі в бойових діях у складі Збройних Сил України. За своїм станом здоров’я та морально-діловими якостями ці люди придатні до несення військової служби під час особливого періоду та мають повагу серед мешканців міста та області. Натомість чинне законодавство містить граничний вік, у рамках якого й відбувається призов. Ця ситуація характерна для різних регіонів нашої країни, кажуть народні депутати. А тому вони вважають за необхідне змінити чинне законодавство для того, щоб фізично і морально здорові громадяни могли на добровільній основі, щонайменше за умов воєнного стану чи стану війни, реалізувати своє право на захист Вітчизни понад передбачений нині граничний вік перебування на військовій службі.

Для цього статтю 9 Закону «Про основи національного спротиву» пропонується доповнити положенням, яке передбачатиме, що в особливий період комплектування Сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад відбуватиметься «військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом (понад граничний вік перебування на військовій службі – на добровільній основі в разі визнання військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби). 

Аргументуючи таку необхідність, парламентарії зауважують: нині територіальні центри комплектування та соціальної підтримки витрачають час і ресурси на спроби мобілізовувати громадян, які явно не готові захищати Вітчизну зі зброєю в руках. Держава працює над тим, щоб піднімати престиж та створювати стимули для громадян, які йдуть на військову службу, зауважують вони. Утім, вважають, що паралельно варто робити все можливе для того, щоб військовозобов’язані громадяни, які з різних причин не готові захищати Вітчизну зі зброєю в руках, не намагалися залишати межі держави, або ховатись від можливої мобілізації, а виконували іншу роботу для підтримки і зміцнення економіки та обороноздатності країни.

«Треба бути прагматичними і не ганятися за кількісними мобілізаційними показниками, а працювати на комплексну результативність, -- наголошують законотворці. -- Для держави краще, коли армію поповнюватимуть добре вмотивовані, готові фізично й морально до захисту Вітчизни зі зброєю в руках громадяни, а інші щоби не тікали і не ховалися, а працювали на зміцнення економіки, а отже, і на підвищення обороноздатності».
 
А для того, щоб це справді було саме так, у законодавстві пропонується передбачити норму, згідно з якою громадяни мобілізаційного віку, котрі за умови протистояння нашої країни військовій агресії виїжджають до країни-агресора або в інші країни і, без поважних причин, не повертаються назад, можуть позбавлятися громадянства України.

Утім, проект закону містить і низку інших змін, які стосуються, наприклад, захисту пересічних громадян від вилучення житла, в якому вони проживають (у межах санітарної норми), єдиного транспортного засобу (на відміну від тих, у кого у власності багато транспортних засобів) тощо. Ухвалення змін, передбачених законопроектом № 7381, на думку його ініціаторів, сприятимуть зміцненню економіки та обороноздатності країни.