Малюнок Валентина Безрука.

Українська армія має високий бойовий дух і готова боротися до Перемоги до останнього солдата, росії потрібно негайно розпочати переговори із Заходом – такий основний мотив виступу 16 травня на телеканалі «росія–1» у програмі пропагандистки ольги скабеєвої екс-начальника групи 1-го управління головного оперативного управління генштабу збройних сил рф полковника Михайла Ходаренка.

Військовий експерт порадив московським пропагандистам перестати «пити інформаційне заспокійливе» і поширювати чутки про якийсь психологічний надлом у Збройних Силах України. Все це не відповідає дійсності. Перемога на полі бою визначається високим моральним духом особового складу – і він є в українців. Вони готові захищати свою Батьківщину і боротися до останнього солдата.

У ведучої ольги скабеєвої не знайшлося серйозних аргументів, щоб заперечити авторитетному експерту. Вона нагадувала ученицю, якій вчитель пояснив прописні істини.

Полковник Ходаренок вважає нині великою проблемою становище росії на міжнародній арені – країна перебуває в ізоляції і не має стратегічних союзників. Проти неї ополчилася 41 країна.

«Найголовніший недолік нашого військово-політичного становища в тому, що ми у повній геополітичній самоті, проти нас практично, як би нам не хотілося визнавати, весь світ», – заявив він.

Скабеєва пробувала заїкнутися про Китай та Індію, де велика кількість населення, але це викликало у експерта лише посмішку, бо ці дві країні не є союзниками росії, швидше, зберігають нейтралітет.

Висновок експерта: проти росії весь світ, Україна готова  призвати мільйон  солдатів, Захід дасть їй зброю, тому треба терміново шукати вихід із ситуації.

Полковник Ходаренок пояснив ведучій, яка часто погрожувала світу російською ядерною зброєю, що розмахування нині ядерною дубинкою «є досить кумедним».

«Голос України» у публікації «Бліцкригу не буде» (10 лютого 2022 року)  вже писав про полковника Михайла Ходаренка, який ще до початку війни намагався протверезити фашистський путінський режим. Він нагадав про поразку росії в першій чеченській війні, про десятилітню боротьбу з підпіллям у Західній Україні – і радив не надіятися на швидку перемогу.

«Збройний конфлікт з Україною нині в корені не відповідає національним інтересам росії. Тому деяким перезбудженим російським експертам про свої шапкозакидальні фантазії найкраще забути», – заявив полковник на початку лютого  у воєнному огляді «Прогнози кровожерливих політологів».

Він застерігав, що російські війська не зустрічатимуть з квітами, що події на сході України в 2014-му росію нічого не навчили, навіть російськомовне населення подібних задумів не підтримало, а проект «Новоросія» непомітно і тихо помер.

Михайло Ходаренок народився в 1954 році в Таллінні. Закінчив Мінське вище інженерне зенітно-ракетне училище, служив у військах протиповітряної оборони. Командував зенітно-ракетним полком С-200. Після закінчення військової академії генштабу служив в оперативному управлінні генштабу рф.

«Навіть всіх російських ракет буде замало, щоб стерти з лиця землі країну з розміром Франції і з населенням 40 млн осіб, бо запаси перспективної та високоточної зброї в росії не є безмежними», – попереджав експерт. І його прогнози збуваються.

Чи не вперше на третьому місяці війни на державному телеканалі «росія-1» надали слово незалежному військовому експерту, який дав урок здорового глузду  московським пропагандистам. 

Зла і поникла пропагандистка скабеєва, яка не знала де від сорому і безсилля сховати очі, бо її репліки розбивалися об серйозні аргументи, і вона програла дискусію з експертом – це було веселе й повчальне видовище.

На знімку: Михайло Ходаренок.

Фото з відкритих джерел.