В області налічується 167,4 тисячі вимушених переселенців, загалом у регіоні — півтора мільйона жителів, без урахування біженців.

На середину травня 2022 року органами соціального захисту видано 167 414 довідок внутрішньо переміщеним особам. Такі цифри оприлюднили на сайті Вінницької обласної військової адміністрації. Серед біженців, які оселилися у всіх територіальних громадах краю, 45 тисяч дітей, а також 1 388 осіб маломобільних груп.

«Тільки дві громади — Погребищенська та Оратівська — загалом прихистили майже 13 500 тих, хто змушений був залишити рідну домівку і рятуватися від російських агресорів», — зазначають в обласній військовій адміністрації.

Уточнимо, що названі громади територіально межують з Київською областю. Більшість приїжджих проживає у будинках чи квартирах місцевих мешканців. Окрім того, їх розмістили у гуртожитках навчальних закладів, приміщеннях шкіл та дитячих садків. Наприклад, у Погребищі 50 родин зупинилися у гуртожитку місцевого профтехучилища. В Оратівській, Шаргородській, Мурованокуриловецькій, Барській та інших громадах надали місця у дитячих садках.

У повідомленні сказано, що Вінниччина входить до п’ятірки областей, де прийняли найбільше переселенців. Посилаються на дані Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Для з’ясування наболілих питань, які неодмінно виникають у приїжджих, Вінницька обласна військова адміністрація відкрила «гарячу лінію». Уточнюють, що вона працюватиме цілодобово. Отримати консультації можна, зателефонувавши на номери стаціонарного або мобільного телефонів:

  • 15-26 (у Вінниці)
  • (067) 435 24 42
  • (063) 514 85 57
  • (050) 401 43 30