Цьогорічна загальна посівна площа в Івано-Франківській області прогнозується на рівні щонайменше 385 тисяч гектарів. Озимі зернові в усіх категоріях господарств дозрівають на 58,5 тис. га, що на 6,8 тис. га більше від минулорічного показника. Озимий ріпак займає площу 18,2 тис. га, що дещо менше, ніж у минулому сільськогосподарському сезоні.

Такі цифри оприлюднив на нараді в облдержадміністрації 19 травня в.о. директора департаменту агропромислового розвитку ОВА Степан Вінтонович. Якщо детальніше, то зростання площ під озимими зерновими сталося насамперед за рахунок сільгосппідприємств. Під озимою пшеницею – 47,1 тис. га (27,2 тис. га – в сільгосппідприємствах), озимим ячменем – 9,6 тис. га (6,9 тис. га), озимим житом – 1,8 тис. га (200 га відповідно). До загальної статистики входять і площі під посівами багаторічних трав. Вони займають десь 60 тис. га.

Ярі культури загалом посіяли вже на 216,4 тис. га, що становить майже 90 відсотків до прогнозу. В розрізі культур пшениця займає 5,2 тис. га, ячмінь – 15,8 тис. га, овес – 4 тис. га, горох – 600 га. Завершується закладання ярих культур пізньої групи: кукурудзи на зерно, гречки, сої, соняшника тощо.

«Ярий клин зріс за рахунок землі, яка досі з різних причин не оброблялася, – зазначив Степан Вінтонович. – Це чагарники, які тепер активно розкорчовують, а ще занедбані городи, що роками заростали бур’янами. На жаль, війна спонукала замислитись над продовольчою безпекою. Тож треба задіяти всі можливі ресурси тут, на Прикарпатті, де немає активних бойових дій. Щоб хоч якось компенсувати втрати в інших регіонах».

Людмила СТРАЖНИК.

Фото з відкритих джерел.