За даними Держмитслужби, загальна вартість товарів, які у квітні нинішнього року експортували з України, – 2,7 мільярда доларів, тоді як у квітні 2021-го наш експорт становив 5,4 мільярда доларів, тобто вдвічі більше. «Окупанти обстрілюють промислові підприємства, руйнують інфраструктуру, нафтобази, блокують наші порти, щоб зупинити експорт», –зазначив у зв’язку з цим під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що для пропускної здатності нашого західного кордону вибудовується нова логістична система, відкриваються нові пункти пропуску та «зелені коридори», максимально спрощено проходження митниці.

З цією само метою у п’ятницю уряд затвердив склад делегації для переговорів з Європейським Союзом щодо укладення угоди про вантажні автомобільні перевезення між Україною та ЄС. «Це означатиме максимально можливу лібералізацію у цьому питанні та в питанні доступу до європейських портів», – сказав Д. Шмигаль, додавши, що загалом дерегуляція зачепила практично всі сфери економіки: запроваджено декларативний принцип роботи бізнесу, скасовано необхідність отримання переважної більшості дозволів, запроваджено мораторій практично на всі перевірки, кардинально спрощено приєднання до електричних мереж.

«Дерегуляція, зменшення податків, кредити під нуль відсотків, допомога з логістикою – все це дало змогу значній частині бізнесу повернутися до роботи. Кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася майже вдвічі порівняно з початком військових дій – із 32 до 17 відсотків. За останні місяці відкрито понад 20 тисяч нових ФОПів, що фактично відповідає показникам 2021 року», – поінформував прем’єр.

Крім того, з березня вже понад 215 тисяч підприємств (більш як 44 тисячі юридичних осіб та 173 тисячі фізичних осіб-підприємців) скористалися можливістю перейти на нову податкову систему, за якою ставка становить лише два відсотки. А завдяки розширенню програм кредитування під нуль відсотків спостерігається значне збільшення об’ємів кредитування, в тому числі на інвестиційні цілі. «Із 24 лютого цього року майже шість тисяч бізнесів по всій країні скористалися цією програмою, а загальна сума кредитування становила 20,5 мільярда гривень», – повідомив глава уряду. 

На думку прем’єра, станом на середину травня можна говорити про достатньо успішне проведення посівної кампанії. «У березні ми називали це одним із головних викликів. Лише в межах програми державних гарантій на портфельній основі наші аграрії отримали 15,4 мільярда гривень, а загальний об’єм виданих їм коштів за всіма програмами становить 27 мільярдів гривень», – поінформував він, зауваживши, що ці кошти отримали понад 10 тисяч сільгоспвиробників.

Коментуючи проведення релокації підприємств, прем’єр повідомив, що на безпечніші території вже переміщено 517 виробництв. Також він нагадав, що під час попереднього засідання уряду ухвалено рішення про встановлення Фондом держмайна для таких підприємств символічної орендної плати – 1 гривня за 1 квадратний метр. 

За словами прем’єра, податкові, кредитні, дерегуляційні заходи цілком очікувано призвели до зменшення бюджетних надходжень, однак це був свідомий крок, щоб економіка почала відновлюватись. Нині дефіцит бюджету Україна переважно закриває власними силами, однак розраховує на підтримку міжнародних партнерів. Зокрема, в четвер уже отримано частину грантових коштів із Цільового фонду донорів Світового банку (504 мільйони євро), а також у п’ятницю Європейська комісія виплатила Україні другу частину траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 мільйонів євро. Крім того, уряд упродовж найближчих місяців розраховує отримати 9 мільярдів євро від Європейського Союзу та майже 9 мільярдів доларів має надійти від США як фінансова допомога. 

Кабмін підтримав постанову щодо соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. Цей документ узгоджує низку урядових нормативно-правових актів з ухваленим у березні 2022 року законом, який визнає право добровольців територіальної оборони на отримання статусу УБД, а також запроваджує таку категорію осіб, як сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Рішенням уряду врегульовано порядок пропуску через державний кордон України водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільним транспортом, водіїв транспортних засобів суб’єктів господарської діяльності, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, працівників підприємств залізничного транспорту, спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю, тренерів, спортивних суддів тощо.

Уряд призначив Олега Котенка на посаду Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також погодив звільнення Олександра Павлюка з посади голови Київської обласної військової адміністрації та призначення на цю посаду Олексія Кулеби.