Найбільш повну та науково зважену збірку творів «Григорій Сковорода «Світ ловив мене…», присвячену 300-річчю від дня народження видатного українського мислителя та поета, презентували у Дніпрі. 

У книжці – п'ять розділів. Перший – це філософські твори. Другий – збірка віршів «Сад божественних пісень». У третьому розділі – 30 байок «Басни харьковския». Далі переклади. Та насамкінець – коментарі до книжки в розділі «Про Сковороду». Ілюстрації до збірки – з робіт видатного українського художника Олександра Ройтбурда.

«Сковороду називають українським Сократом. Він як європейський філософ і філософ національний дійсно визначна постать нашої культури. Для молоді в цій книжці є дуже важливим роздум, у чому полягає сенс людського життя, орієнтація на його духовну сутність та орієнтація на те, що між розумом та вірою завжди стоїть людське серце. А загалом ця праця дуже підтримує культурні основи нашого з вами буття і це дає змогу розуміти, що ми не знищені як народ і як нація», – сказала доцент кафедри філософії ДНУ ім. Олеся Гончара Тетяна Талько.

Видання готувалося півтора року, а закінчили за день до ворожого обстрілу музею Сковороди у Харківській області. Вийшло символічно.

«У назві книжки «зашита» одна із найвідоміших фраз мислителя «Світ ловив мене, та не впіймав…». Так і відбулося під час бомбардування музею. «Русскій мір» не впіймав Сковороду. Будівля зруйнована, але експонати вціліли. Загарбники приходять і йдуть. А ми все відновимо та в бібліотеках з’являться нові українські книжки. Українцям роками нав’язували комплекс меншовартості. Казали: є видатна російська література, а нічого українського немає. А те, що є, і поряд не стояло. Ми розуміємо, що це не так. Коли Сковорода писав свої твори, російської філософії не було. Була українська», – сказав гендиректор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

Надрукували 750 примірників, які даруватимуть гостям області, зокрема, міжнародним делегаціям.

«Росіяни можуть знищити наші музеї, але вони не можуть знищити нашу культуру. Нині розуміємо, наскільки важливо плекати своє, українське. Більше знати, цікавитися рідною культурою», – вважає заступник голови ОВА Ольга Горб.

Фото з відкритих джерел.