Обговорили, зокрема, питання санкційного тиску на рф, гуманітарну та військову допомогу Україні, а також євроінтеграцію України й відбудову її територій. 

Спікер Парламенту України відзначив, що це перший візит глави португальського уряду в Україну в історії двосторонніх відносин. Він також закцентував на посиленні дипломатичних відносин між країнами за цей тиждень. Руслан Стефанчук подякував Португалії за засудження злочинів, які скоює рф на території України, та гуманітарну підтримку.

«Військова допомога, яку ми отримуємо від Португалії, — важливий етап підтримки України. Адже війна може закінчитися лише тоді, коли буде поставлена крапка у військових діях, і ми переможемо», — наголосив Спікер Парламенту України. 

До того ж Руслан Стефанчук наголосив, що має припинитися фінансування війни з боку рф, тому Україна сподівається на підтримку шостого пакету санкцій. Також Голова Верховної Ради сподівається на участь Португалії у відбудові України та підтримку її євроінтеграційних прагнень.

«91% українців підтримують вступ України до ЄС. Водночас 87% португальців, що всього на 4% менше, демонструють потужну підтримку України у приєднанні до ЄС», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, підтримка Португалією рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС ще більше об’єднає держави та народи. Він запросив Португалію стати «адвокатом» європейського майбутнього України перед країнами-скептиками.

Зі свого боку, Прем’єр-міністр Португальської Республіки Антоніу Кошта розповів, що на власні очі бачив результати варварських актів, скоєних рф в Україні.

Антоніу Кошта запевнив, що Португалія повністю підтримує Україну: як у плані військової допомоги, так і у питанні забезпечення умов для тимчасових біженців. За його словами, кількість українців у Португалії збільшилася вдвічі. 5000 українських дітей навчаються у тамтешніх школах. Зокрема, вони мають змогу навчатися й дистанційно, щоби встигати за своєю програмою українського навчання. 

Прем’єр-міністр Португалії зауважив, що нині триває робота над дипломатичними питаннями розблокування чорноморських портів. Також Португалія очікує на рішення Європейської Комісії та інших органів ЄС щодо надання статусу кандидата Україні на членство в ЄС. 

«У цьому питанні Євросоюз має показати єдність у нашій спільній боротьбі», — резюмував він.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України