Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував Президенту Республіки Польща Анджею Дуді за те, що він є першим лідером іноземної держави, який за час повномасштабного російського вторгнення виступає безпосередньо в Парламенті України.

«Дозвольте висловити слова глибокої подяки польському народу, Вам особисто, а також Уряду Республіки Польща за тверду й непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України та допомогу. Ви відкрили свої домівки та серця для українців», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він поінформував, що в Республіці Польща знайшли прихисток понад три млн українців. Братній польський народ відгукнувся на біду, яка прийшла в українські домівки.

«Такі шляхетні вчинки ніколи не забуваються», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що українці мріють про набуття повноправного членства в ЄС, і висловив сподівання, що найближчим часом Європейською Радою буде ухвалено стратегічно важливе рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

«Ми високо цінуємо активні зусилля дружньої Польщі щодо наближення нашої країни до найвищої цілі. Ми віримо, що прапор Європейського Союзу в недалекому майбутньому займе своє почесне місце в залі Верховної Ради», — висловив сподівання Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Парламентська хроніка

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено

Пленарне засідання 22 травня 2022 року.

У неділю засідання Верховної Ради розпочалося з виступу Президента Польщі Анджея Дуди. 

«Я не заспокоюся, поки Україна не стане повноправним членом Європейського Союзу, адже Україна – це обличчя Європи! Захисник великої європейської родини! Жодні звірства не змусять українців стати на коліна», – такі слова А. Дуди зацитував на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Це перший іноземний лідер, який особисто виступив у парламенті України після повномасштабного вторгнення окупантів. І вперше зала Верховної Ради чує такі гучні оплески, – написав він. – Анджей Дуда зазначив, що Україна обов’язково стане членом ЄС і Президент Польщі разом із колегами особисто докладе для цього зусиль, переконуючи лідерів держав-скептиків ЄС». Руслан Стефанчук подякував пану Президенту за позицію, згідно з якою українські військові є Героями не тільки України, а також Польщі та всієї Європи. А українці – це не біженці, а гості в європейських містах. «Цінуємо, що Ви в унісон з Україною говорите: більше жодних справ із росією після вчиненого з Бучею, Бородянкою, Маріуполем. Росія має заплатити за те, що руйнує, – зазначив очільник парламенту. – Дійсно, ніхто не може порушити єдність України з Польщею. Ні ворожі політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні! Життя показало, хто насправді наші брати».

Високий рівень підтримки Президента Польщі в сесійній залі та й українському суспільстві загалом відзначила й заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк. Вона назвала його очільником «сестринської Польщі», а його промову – «історичною». «Його зустрічали оваціями, дякуючи за всю ту щиру підтримку і допомогу, яку Польща надає українському народові з початку масштабного російського вторгнення, – йдеться у повідомленні заступниці глави законодавчого органу влади, також розміщеному в Фейсбуці. – Він цитував Франка про дух, що тіло рве до бою, говорив про нашу єдність та відповідальність та дякував Збройним Силам України за захист Європи, заявивши, що героїчна оборона Маріуполя назавжди увійде в історію». 

О. Кондратюк також акцентувала на словах Анджея Дуди про те, що Україна обов'язково стане членом Євросоюзу. «Польський Президент пообіцяв, що разом з іншими колегами докладе для цього особистих зусиль, переконуючи лідерів держав Євросоюзу, які сумніваються, чи надавати Україні цю можливість. Такі поїздки вже плануються, – написала вона. – Парламент України також активно включається в цю роботу. Із цією метою керівництво Верховної Ради разом з офіційними делегаціями парламенту відвідає низку країн ЄС. Уже найближчим часом матиму зустрічі у Сеймі та Сенаті Польщі з питань об'єднання зусиль на рівні парламентів задля адвокації членства України в ЄС».

Утім, в неділю з трибуни Верховної Ради виступив не один Президент. Володимир Зеленський також звернувся до народних депутатів. Він наголосив на тому, що російська федерація зруйнувала сховище минулих суперечностей між Україною і Польщею. «Їх більше немає», – підкреслив глава нашої держави. За його словами, єдність наших народів має тривати вічність і її ніколи більше не має паплюжити ворожнеча. «Стільки гіркоти та болю пережили два наші народи за останні кілька десятиліть, – зауважив В. Зеленський. – Нехай цей досвід служить очищенням, нехай кожен буде готовий поставити те, що об'єднує, вище, ніж те, що розділяє, шукати те, що лікує, щоб разом могли будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, братерстві, братній співпраці та справжній солідарності». 

Нині президенти двох сусідніх країн розуміють один одного з півслова. Так само, як і наші парламенти, уряди та народи розуміють одне одного як ніколи. «Україна на передовій захищає не лише себе, але й усю Європу, – заважив В. Зеленський. – Поляки це знають, цінують, поважають і допомагають Україні. Не із ввічливості, а як брати і союзники, які добре пам'ятають слова Леха Качинського про те, хто може бути наступним. І це не означає страх, це означає готовність зустріти ворога та дати йому відсіч». 

Очільник нашої країни подякував за особисту готовність Президента Польщі Анджея Дуди здійснити разом з Президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою візити до європейських столиць із метою лобіювання питання членства України в Європейському Союзі. І окремо подякував польському сейму за нещодавно ухвалений закон про допомогу громадянам України. «Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медична опіка, соціальні гарантії – це великий крок, великий жест великої душі, на які здатен лише великий друг України, – резюмував він. – І цей крок не залишиться одностороннім. Вважаю, що найближчим часом маємо подати до Верховної Ради аналогічний дзеркальний законопроект. Дай Боже, щоби польським громадянам ніколи в житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов, за умов війни. Але ці закони мають велике символічне значення й демонструють, що українці й поляки рідні та рівні». 

В. Зеленський поінформував, що перед своїм виступом у парламенті він підписав указ, який відзначає особливу роль польського міста Жешув. «Я запровадив спеціальне почесне звання Місто-рятівник для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе – неможливе для допомоги нам, для допомоги нашим людям, для допомоги нашій армії», – повідомив він. 

Згодом робота в сесійній залі вимушено зупинилася через повітряну тривогу, яку оголосили в Києві. А потім народні депутати взялися до законодавчої роботи. Із самого початку ухвалили два президентські законопроекти, якими продовжили в країні воєнний стан до 23 серпня (№ 7389), а також проведення загальної мобілізації (№ 7390). «Воєнний стан на території України почав діяти з 24 лютого, коли російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення на територію нашої держави. Тоді Президент видав відповідний указ терміном дії на 30 діб. Потім його дію продовжували ще двічі. Ми робимо усе, щоб відбити збройну агресію росії, проте маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця навряд чи зможемо», – заявив у цьому контексті голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич. Він переконаний, наші захисники повинні мати всі законні інструменти, щоб діяти спокійно та виконувати поставлені бойові завдання.

Також у неділю Верховна Рада ухвалила законопроект № 7337, який дозволяє звільненим з військової служби самостійно обирати банк, у якому для них відкриють пенсійний рахунок та виплачуватимуть пенсію за фактичним місцем проживання незалежно від місця реєстрації. «Раніше військові пенсіонери та ще певне коло людей, які мають право на військову пенсію, могли отримати її лише в «Ощадбанку». Ми внесли зміни до законодавства, які дозволять пенсіонерам обирати банк, у якому найзручніше отримувати пенсію за місцем фактичного проживання», – пояснив один з ініціаторів цього законопроекту, народний депутат від фракції «Слуга народу», заступник голови парламентського Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Руслан Горбенко. За його словами, це рішення назрівало вже давно, але під час війни стало особливо актуальним. «Ще в 2018 році це питання розглядали на рівні Антимонопольного комітету та парламентських комітетів, але рішення так і не ухвалили. Зараз, коли ворог знищує інфраструктуру країни, особливо важливо, щоб у людини була можливість отримати пенсію у будь-якому зручному для неї банку, а не бути прив’язаним тільки до одного, відділення якого у місці проживання можуть не працювати через бойові дії або тимчасову окупацію», – зауважив він.

Також на цьому засіданні народні депутати ухвалили чотири проекти законів, якими денонсували низку угод з СНД. А саме угоди про спільний аграрний ринок та про уникнення подвійного оподаткування. За словами народного депутата Ярослава Железняка, Верховна Рада 287 голосами підтримала проект закону про вихід з угоди з СНД в боротьбі з незаконною міграцією. Рішення про вихід України з угоди про спільний аграрний ринок держав–учасниць СНД ухвалили 287 голосами. Водночас парламентарії проголосували за вихід з угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів СНД у Великій Вітчизняній Війні (274 голоси). А за скасування угоди з рф про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків набралося 292 голоси.

Також парламент остаточно заборонив імпорт ліків, виготовлених у росії та білорусі. Ініціатор відповідного законопроекту (№ 7313) голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький пояснив: нині ввезення ліків з росії та білорусі заборонено указом МОЗ, однак на наш ринок можуть потрапити препарати, які виробляють міжнародні фармацевтичні компанії на території країни-агресора чи білорусі. «Щоб уникнути такої ситуації, ми надаємо право профільному міністерству відмовляти у реєстрації лікарського засобу, якщо хоча б один компонент чи етап виробництва здійснювався у росії чи білорусі», – сказав він. За словами М. Радуцького, до другого читання в законопроекті конкретизували процедуру заборони ввезення медпрепаратів. МОЗ розробить окремий порядок, де чітко сформулює механізм дії вибіркового скасування реєстрації лікарських засобів. Крім того, встановлено конкретний термін припинення реєстрації лікарського засобу – три місяці. «За цей час фармацевтична компанія, виробництво якої розташовано в росії та білорусі, може вийти з російського ринку, а МОЗ вирішить, чи продовжувати дію реєстраційного посвідчення, чи скасувати його», – зазначає очільник профільного комітету. За його словами, важливим питанням лишається доступ пацієнтів до безальтернативних препаратів. «Наші пацієнти не можуть залишились без життєво необхідних ліків, тому ми надаємо право міністерству заборонити експорт деяких лікарських засобів», – зауважив Михайло Радуцький.

Також народні депутати підтримали законопроект про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф і символіки воєнного вторгнення в Україну із урахуванням пропозицій Президента Володимира Зеленського (№ 7214). Про це повідомив його співавтор, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. А його колега та заступниця на посаді голови парламентського комітету Євгенія Кравчук повідомила, що народні депутати підтримали в сесійній залі й проект закону про звільнення від податку на додану вартість створення та розповсюдження україномовних аудіокниг (№ 5876). Це сприятиме захисту української мови, а також створить сприятливі умови для тих, хто створює та розповсюджує україномовний продукт, наголосила Є. Кравчук. За її словами, досі Податковий кодекс передбачав звільнення від податку на додану вартість операцій з розповсюдження книжок вітчизняного виробництва, проте ця норма не поширювалася на аудіокниги. Але ринок аудіокниг активно розвивається в Україні та й в усьому світі, наголосила парламентарій. «Їх зручно та швидко «читати», вигідно купувати, до того ж, це екологічно», – зазначила вона і привітала рішення своїх колег по парламенту.

Цього дня народні депутати ухвалили також  закон про ратифікацію Договору гарантії (Проект «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Договору гарантії (Проект «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що діє в якості виконавця від імені Фонду чистих технологій (№ 0150). Підтримали зміни до статті 30-1 закону про охорону дитинства щодо представництва деяких дітей під час введення в Україні воєнного стану, які дозволять спростити евакуацію дітей до безпечних місць та дадуть можливість возз'єднатися з родиною (№ 7200). Внесли зміни до статті 3 закону про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку, спростивши процедуру та розширивши перелік випадків безоплатної передачі в оренду майна підприємств оборонно-промислового комплексу (№ 7307). Парламентарії дали зелене світло законопроекту № 7395, забезпечивши належні умови для роботи у сфері зовнішньої реклами та подбали про безперервність роботи системи зовнішнього забезпечення якості вищої освіти (№ 7361). Також взяли за основу проект змін, які стосуються удосконалення системи професійної освіти в умовах воєнного стану та відновлення економіки (№ 7293).

Надія СМІЯН.