«Споживання впало через війну, через велику кількість пошкоджень, а також дуже багато заводів зупинилися - це теж вплинуло істотно», - сказав він.

При цьому, відповідно, істотно впали розрахунки за отриманий ресурс.

«Важливо, щоб ті регіони, де не йдуть бойові дії, максимально платили, якщо вони мають таку можливість», - підкреслив міністр.

Він нагадав, що з початком війни уряд ухвалив рішення про заборону відключення споживачів від електроенергії та газопостачання. Але деякі споживачі маніпулюють цим і не платять, знаючи, що відключень не буде.

«Я звертаюся і прошу: якщо є можливість фізично заплатити, то будь ласка, зробіть це. Ви тим самим підтримаєте людей в регіонах, де йдуть бойові дії, і у яких немає можливості платити», – додав тоді Галущенко.

Тим часом ситуація з платежами за електроенергію почала змінюватися на краще, особливо в деокупованих областях, повідомив виконавчий директор енергохолдингу ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, попри війну фіксується поліпшення рівня розрахунків за спожиту електроенергію.

«Ми бачимо, що динаміка платежів за електроенергію змінюється, передусім у тих областях, де не ведуться бойові дії. Доходить до 90% від нарахувань, які нині є», – зазначив Сахарук у коментарі для ЗМІ.

Він звернув увагу, що нарахування під час війни знизилися відповідно до падіння споживання – в середньому по країні приблизно на 30%.

«Якщо взяти рахунки вже від зниженого споживання, то, наприклад, на заході України, в центрі або в окремих областях на півдні рівень платежів доходить до 90% від нарахованого. 35–40% – у Запорізькій та Херсонській областях. Харківська область краща, здебільшого там, де більше немає бойових дій», – так описує ситуацію топ-менеджер енергокомпанії.

Водночас він припустив, що до закінчення війни споживання електроенергії в країні суттєво не зросте, переважно через зупинку великих промислових підприємств.

«Проблема не в платежах, а в зменшенні споживання. Але без припинення бойових дій радикальної зміни тут не буде», – зазначив виконавчий директор енергокомпанії, додавши, що «дещо збільшується рівень споживання в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській областях, там, де відбулася деокупація».

Тим часом досить помітна частина співгромадян махнули рукою на комунальні борги, мовляв, війна все спише. Виправдовуючи це тим, що під час дії воєнного стану заборонено примусове стягнення боргів за комуналку.

Довідково

Справді. Відколи почалася війна, українці можуть не оплачувати комірне, якщо не мають фінансової можливості. При цьому послуги не відключатимуть, а на борг не нараховуватимуть штрафів і пені. Проблема лише в тому, що борг нікуди не зникне, він накопичуватиметься, і після війни його рано чи пізно доведеться сплатити.

Отож за послуги ЖКГ все одно треба платити. Борги можуть списати лише тим співгромадянам, чиє житло було зруйновано внаслідок бойових дій, але після того, як запрацює реєстр знищеного та пошкодженого житла.

До нього вноситимуть інформацію про нерухомість, що або зруйнована вщент, або пошкоджена так, що непридатна для проживання. Доки реєстр не працює, людям, які втратили житло, продовжують нараховувати плату за комуналку. Причому не за показами лічильників, а за нормативами споживання.

Аналогічно нараховують плату за комірне біженцям, які були змушені покинути свої домівки і нині там не проживають.

У Мінсоцполітики пообіцяли, що після війни всі платежі перерахують відповідно до показань лічильників у будинках, що збереглися. А з деяких категорій споживачів спишуть нараховані суми, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Йдеться про тих, хто втратив житло, або воно тимчасово непридатне для життя. Так, у Харкові, наприклад, людей уже звільнили від сплати комуналки, і навіть тих, у кого будинок чи квартира вціліли. Люди звільнені від сплати тих комунальних послуг, які надає місто. Це опалення, гаряча та холодна вода, утримання прибудинкової території, вивіз сміття тощо. Доводиться поки що платити лише за газ і електрику, адже їх постачає не місто, а приватні компанії.

Незабаром борги будуть списані й у всіх, хто втратив свою домівку. Українці вже можуть подавати заявки на отримання компенсації за зруйноване житло

Довідково

У додатку «Дія» можна подати заявку на отримання компенсації за втрачене або зруйноване житло. Нині збираються всі заявки, оцінюються збитки, а згодом людям пропонуватимуть гроші або тимчасове житло, допоки їх власне відбудовуватиметься. Держава вже викуповує квартири у забудовників та будує нові багатоквартирні будинки, щоб поселяти там тих, хто сьогодні ночує у школах, у центрах для переселенців чи живе в родичів або небайдужих людей.

Жителів Бучі також звільнили від сплати комунальних послуг від 24 лютого до 15 квітня. Рішення про це ухвалили на позачерговій сесії місцевої міськради.

«Керівники комунальних підприємств забезпечать перерахунок житлово-комунальних послуг за цей період та звільнять від сплати споживачів за вищезазначений період», — повідомила Бучанська міська рада.

Міська рада рекомендує керівникам приватних підприємств, організацій, установ, що надають житлово-комунальні послуги споживачам та/або мешканцям на території населених пунктів Бучанської міської територіальної громади здійснити перерахунок вищезазначених послуг за аналогічний період.

Закінчимо інформацією від міністра соціальної політики України Марини Лазебної. Карати споживачів за борги перед ЖКГ службами одразу після війни не будуть.

Проте і міністр соцполітики закликає: якщо є змога заплати, краще зробити це, оскільки житлово-комунальні служби нині працюють на межі можливостей. У деяких регіонах комунальники змушені виходити на роботу навіть під обстрілами окупантів, щоб забезпечити громадянам постачання води, електрики, інших комунпослуг.