Окрім того, зросла і кількість учасників. До групи приєдналися Австрія, Боснія і Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово, тож уже більше 40 країн готові надавати Україні безпекову допомогу. Після завершення зустрічі очільник Пентагону Ллойд Остін назвав її успішною та продуктивною. «У нас були дуже продуктивні дискусії, і ми вітали безліч абсолютно нових повідомлень про допомогу в безпеці буквально з усього світу», – написав Ллойд Остін у Твіттері. Він подякував Данії за рішення надати Україні протикорабельні установки «Гарпун», «щоб допомогти Україні захистити узбережжя», а також Чехії – за значну підтримку, в тому числі надання ударних гелікоптерів, танків та ракетних систем.

Глава Пентагону повідомив, що під час засідання деякі країни оголосили про нові поставки Україні критично необхідних наразі артилерійських систем і боєприпасів. Зокрема, йдеться про Італію, Грецію, Норвегію та Польщу.

Окрім того, Ллойд Остін подякував Великій Британії за координування безпекової допомоги та надання значної кількості обладнання, що продовжує надходити в Україну. 

«Ми всі зібралися, тому що розуміємо ставки цієї війни, і ми знаємо, що вони виходять далеко за межі Європи. Російська агресія є образою міжнародного порядку, заснованого на правилах, і викликом вільним людям у всьому світі», – наголосив глава Пентагону.

Коментуючи хід війни в Україні, Ллойд Остін відзначив, що «впродовж трьох місяців Україна воює і виявляє відданість та тактичну винахідливість проти абсолютно неспровокованого вторгнення з боку значно більшого сусіда». «Україна вже отримала історичну перемогу в битві за Київ». В новій фазі «Україна бореться так само потужно і так само добре. Українські збройні сили вміло використовують як нові, так і старі засоби. Вони зупинили наступ росії на сході і продовжують переймати ініціативу», – цитує міністра «Голос Америки».

Міністр оборони України Олексій Резніков також назвав «Рамштайн-2» успішним. «На нашій наступній зустрічі я очікую повідомити про результати використання систем, які сьогодні обговорювали партнери. Вони повинні змінити гру на полі бою», – написав міністр у Твіттері.

За словами глави Пентагону, третя зустріч Контактної групи з оборони України відбудеться 15 червня «на полях» зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі.

Фото зі сторінки Ллойда Остіна у Твіттері.