Нісенітні заяви купки поплічників російських окупантів, котрі хочуть переінакшити життя в Херсоні на свій смак, викликають у херсонців лише цілу гаму негативних почуттів – від роздратування до гніву та обурення, спалахів люті. Так вийшло і з черговим виступом гауляйтера чи то пак «глави військово-цивільної адміністрації області» Володимира Сальдо. Цей-от колишній градоначальник обласного центру, котрий за дві каденції на посаді не спромігся до пуття вивчити українську мову, аби вільно на ній спілкуватися, тепер висловив намір впровадити на Херсонщині російську мову як «другу державну» (невідомо тільки, якої держави). І перевести на неї весь документообіг. А його «заступник» Кирило Стремоусов додав, що викладання у школах регіону також вестимуть російською – українські класи нібито створюватимуть тільки за бажанням батьків. 

Звісно, батьків школярів при цьому ніхто не запитав, чи згодні вони на таку «примусову реформу». А вони вважають, що бодай від мовних питань гауляйтер мав би триматися якомога далі: бо ж геть нічого в них не петрає.

– Російську мову нам не треба приносити «на штиках» і примусово її «захищати». Це все – лише примітивні пропагандистські вихватки. Правда у тому, що в Херсоні російська ніколи не піддавалася якимось утискам: у нашому університеті нею вільно спілкувалися, навіть викладали окремі дисципліни. Більшість місцевих сайтів новин також оприлюднювали інформацію російською, а друковані видання краю публікували статті як російською, так і українською – це нормально сприймалося й нікому не заважало, – коментує голова вченої ради Херсонського державного університету, доктор філологічних наук Володимир Олексенко. – Тож у мене єдине запитання до нав’язаного херсонцям гауляйтера: а хто ти взагалі такий, щоби пхати свого носа у мовне питання? Адже не маєш ні профільної освіти, ні громадського авторитету!

Оцінюючи усі «нововведення» фейкової влади, земляки Володимира Сальдо упевнені: усі вони приречені піти у небуття разом з окупантами та колабораціоністами. Тож їхні забаганки у сфері економіки та громадського життя закінчаться разом із навалою рашистських військ – одразу ж після перемоги України.

– У ситуації з насильницьким впровадженням російської мови логіка дій окупантів приблизно така, як у звичайних вуличних гопників. Вони дозволяють собі вбивати, принижувати, красти. Цього разу намагаються вкрасти ще й українську мову. Не вийде! – підсумував у бесіді з власкором «Голосу України» херсонський художник і поет, лауреат Національної премії України у галузі літератури 2006 року Анатолій Кичинський. 

Херсонська область.