Буковина – край лісовий, карпатський. Тому професія лісівника тут дуже важлива та впливова. Працівники лісу мають вагоме слово в кожній громаді і на рівні області. Переважно це авторитетні люди, до яких дослухаються і односельці, і місцева влада. 

Любов до лісу в родинах лісників передається разом зі знаннями та ремеслом із покоління в покоління. На служінні лісові сформувалися цілі династії. Це стабільна соціальна група патріотично налаштованих людей, які добре знають, як поводитися в екстремальних ситуаціях, під час лісових пожеж, буреломів, паводків. Ці люди завжди готові прийти на допомогу. 

Таке підтвердила і нинішня війна, коли в перші дні агресії готовність вступити до лав тероборони висловили понад 600 лісівників. Це хороша партизанська армія, яка чудово рекогносцирується на місцевості і влучно стріляє. При цьому добре вмотивована для захисту рідної землі.

*** 
Про це мені розповів керівник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Гончар (на знімку вгорі), котрий нині робить усе, щоб навіть у дні, коли потрібно підтримувати армію, в землю закладалися саджанці нових лісових масивів, дуба, хвойних та інших порід. 

Мною планувалося розлоге виробниче інтерв'ю з ним та керівниками на місцях, оскільки багато лісівників є читачами «Голосу України», проте залучити нових теж дуже важливо.

Василь Гончар навіть уже підготував для мене карту останніх досягнень та звершень колективу, яка вражає, адже область перебуває серед кращих за показниками по Україні. 

Під час підготовки матеріалу я спілкувався з багатьма працівниками як апарату управління, так і з людьми на місцях, і вони зазначали, що Василь Гончар є успішним керівником нової генерації, реформатором, новатором, що часто у достатньо консервативній галузі одразу сприймають неохоче. Поки правоту не доведеш результатом. Він довів.

*** 
А в останні тижні перелік зробленого більше нагадує фронтові зведення, левова частка зусиль начальника та колективу кинута на допомогу ЗСУ, забезпечення лісоматеріалом, автотранспортом і технікою, грішми, продуктами, і що головне – контрактниками. 

«Ці вояки, що приходять у військо з лісу, мають хорошу школу, вони майже готові солдати і є гордістю колективів, які делегували їх захищати Батьківщину», – каже Василь Гончар. 

У переліку відправленого ЗСУ та теробороні – екскаватори, вантажівки, позашляховики, трактори та інша техніка. Усе у прекрасному робочому стані. Також передано пальне, ділову деревину, пиломатеріали та дрова, лежаки, тисячі «коктейлів Молотова», виготовлених лісівниками. Закуплено та передано на потреби тероборони тактичні костюми і взуття, наколінники, налокітники та іншу амуніцію. Лікарням у зоні бойових дій відправлено закуплені та укомплектовані спальні комплекти: ковдри, матраци, постіль.

І попри це, колективу вдається успішно виконувати головні завдання галузі – лісопереробку та відновлення лісових масивів. 

«У рамках екологічної ініціативи Президента України «Зелена країна» на території області вже проведено заходи з лісовідтворення на загальній площі майже 800 гектарів із висаджуванням 2 мільйонів 446 тисяч штук сіянців. Розширяються базисні лісові розсадники, будуються теплиці для вирощування посадкового матеріалу, які щорічно дають майже 4 мільйони сіянців лісоутворюючих порід. 

Щоб максимально зберегти лісові багатства, в області запроваджено рівномірно поступові рубки, що порівняно із суцільними суттєво зменшило вплив на екологію та витрати на створення нових насаджень. Скоротило строки вирощування деревостанів, є надійним способом відновлення корінних типів лісів», – каже Василь Гончар.

Також за два роки вдалося істотно зменшити обсяги рубок при нарощуванні виробничих показників. Підприємствами обласного управління постійно проводяться закупівлі нової сучасної техніки для роботи в лісі, лісопереробки та будівництва лісових доріг. 

Таких у 2021 році збудовано 153,68 кілометра. Сума власних коштів, спрямованих на капітальні інвестиції, модернізацію, капітальний ремонт основних засобів, обслуговування лісових доріг, перевищила 7 мільйонів гривень, темпи зростання до відповідного періоду минулого року становлять 196,7%.    

Солідними є й основні фінансово-економічні показники. За звітний період у 2021 році обсяг реалізованої продукції становив 776,07 мільйона гривень, темп зростання до відповідного минулорічного періоду – 135,3% планового завдання. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств свідчить, що за 12 місяців минулого року на ведення лісового та мисливського господарства було спрямовано 199,4 мільйона гривень, що на 43,8% більше, ніж торік. При цьому фінансування одного гектара лісового фонду за рахунок власних коштів управлінню становить 859,5 гривні. 

До зведеного бюджету перераховано понад 240 мільйонів гривень, а це 133,2% планового завдання. На понад 123% зросли і перерахування до фонду єдиного соціального внеску – 72,3 мільйона гривень. 

Не забули і про людей: зарплата по управлінню становить понад 11 тисяч гривень, темпи її приросту порівняно з 2020 роком показали 135,0%.

Чистий прибуток підприємств управління перевищив 11 мільйонів гривень. 
Тобто і керівник, і ввірені йому структури працюють ефективно та впевнено дивляться у майбутнє, навіть незважаючи на війну. Настрій у колективі бойовий, кожен на своєму місці знає, що йому робити. Російська агресія мобілізувала та згуртувала всіх. Крім того, лісівники ще й створюють всі умови для прийому, облаштування і забезпечення найнеобхіднішим вимушених переселенців...

***
...На вчора був запланований наш із Василем Гончаром об'їзд деяких лісових господарств області. Проте стався неочікуваний форс-мажор і задумане довелося відкласти. 

Як я дізнався згодом, це навіть не форс-мажор, ідеться про відверту сплановану атаку на керівника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, якого, як з’ясувалося, вже давно дехто замислив прибрати з посади. 

Тому замість спілкуватися з журналістом, керівник управління мав відверті розмови з колегами, громадськими активістами, які одразу висловилися щодо його підтримки, та з деякими депутатами обласної ради.  

Лісова галузь є динамічною в кадровому сенсі. За рідкими винятками мохом, як дуб з північного боку, на керівних посадах тут рідко хто обростає. Хоча плинність кадрів навряд чи хоч десь була на користь. 

Яка ж ситуація сформувалася в чернівецькому галузевому управлінні наразі.

Як мені розповіли поінформовані, а також уже написали місцеві ЗМІ, окремі представники обласної влади, залучивши двох народних депутатів, звернулися до очільника Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця із клопотанням про відсторонення Василя Гончара від посади. 

Раніше міністерство бомбардували скаргами, ініціювали численні перевірки. Коли ж ті жодних суттєвих порушень не виявили, ініціатори відставки пішли ва-банк. Залучили важку артилерію, щоб таки переконати міністра, який не так давно зайняв цю посаду, в необхідності швидкого прийняття вигідного їм кадрового рішення. 

Як пише сайт «Букінфо», «схоже, маємо справу ще з однією спробою представників губернаторової команди, і не тільки, помародерити. Тепер уже в лісі. Звичним чином прикриваючись режимом воєнного стану та тим, що в ці дні і Президент Володимир Зеленський, і Прем'єр-міністр зайняті головним – обороною держави. 

Тепер мова йде про спробу змістити з посади керівника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара...

Що одразу збурило колектив управління, включно з його районними підрозділами, оскільки нинішній керівник має заслужений авторитет, неабиякий управлінський хист, активно обстоює інтереси держави та своїх працівників», – ідеться в публікації.  

Як розповів мені сам Василь Гончар, вірогідною причиною наступу на нього була його непоступливість у питанні передачі державних лісів у комунальну, читай приватну, власність. 

«Але такою є моя державницька позиція. Тим більше, що конкретно у цьому випадку один із заступників голови ОВА вів мову про лісовий масив уздовж русла Дністра в колишньому Заставнівському, а сьогодні Чернівецькому районі. 

Ще до війни, 29 лютого 2021 року, заступник голови ОДА Богдан Ковалюк звертався до Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства з проханням погодити питання про вилучення земельних ділянок загальною площею 57643,1819 гектара та передачу їх у власність територіальних громад. У тому числі і згаданої лісосмуги. 

Моя позиція тоді була така – категоричне «ні». Чому виникло питання саме про цей масив? По-перше, він є унікальним, має прекрасну рекреаційну та туристичну перспективу. І головне – економічну, бо в результаті розвитку та створення інфраструктури ця, без перебільшення, Дністровська рив'єра, може давати потужні фінансові надходження. 

Тому переконаний, що вилучати цей масив із державної власності не можна за жодних обставин. Таку свою позицію я і довів. 

Крім того, згадані лісові ділянки вздовж Дністра є важливими екологічними зонами, ареалами життя унікальних птахів та звірини. Більше того, до збереження цих лісів дуже ревно ставляться місцеві мешканці, які не так давно лише відбили атаки «Укргідроенерго», яке збиралося збудувати на Дністрі, саме у цьому місці, каскад малих гідроелектростанцій, що остаточно добило б природу. 

Вважаю, що ми, як представники держави, завжди маємо бути на боці людей, зберегти залишене нам попередниками», – зазначає Василь Гончар.

Мені вдалося дізнатися більше. Один з ініціаторів висловлення недовіри, заступник голови ОВА, є вихідцем саме із колишнього Заставнівського району. Його батько нині головує у прибережній ОТГ і має конкретний зиск з того, що син при владі. Місцеві ЗМІ не раз писали про те, що під час  розподілу бюджетних коштів на розвиток регіонів та будівництво доріг саме ця ОТГ перебуває на преферентних позиціях порівняно з іншими. 

А тут ще й поруч такий принадний ліс. Цілий тобі Лазуровий берег...

*** 
Як з'ясувалося далі, сплановано все було серйозно. На місце Василя Гончара навіть уже буцімто був визначений зіц-голова із числа колишніх працівників лісового управління області. 

Його настільки обнадіяли, що чоловік уже почав об'їжджати районних керівників держлісгоспів, пропонуючи їм посади заступників у разі підтримки його кандидатури. 

Він і раніше пропонував себе на керівні посади. Навіть брав участь у конкурсі безпосередньо на голову Держлісагентства, а пізніше на заступника голови. Також виставляв свою кандидатуру на призначення очільником не лише Чернівецької, а й Івано-Франківської та Закарпатської областей. 

Про широку політичну амплітуду номінанта свідчить і те, що, крім усього, він ще й так само безуспішно балотувався в депутати Верховної Ради від «БПП», а невдовзі в депутати облради від «Перемоги Пальчевського». Але в один момент його політ збили кримінальні провадження стосовно батька, теж лісівника. Тому й самому довелося написати заяву. 

Та, напевно, чоловік подумав, що війна підгадала йому новий шанс...

***
«Але чи влаштовує реалізація такого плану громадськість Буковини, яка, очевидно, потерпає за стан обласних лісів? Чи влаштовують такі цинічні атаки колектив обласного управління та лісників на місцях, які вже перебачили різного ґатунку пройдисвітів? І головне, чи влаштовує все це державу та державних людей у Києві, котрі дбають про Україну, а не свою кишеню?», – справедливо запитує журналіст сайту «Букінфо». 

І не можна з ним не погодитися. 

Бо тільки-но було оприлюднено подробиці запланованого бліц-крігу на заміну нинішнього керівника лісового управління під прикриттям війни та лісових масивів, схоже, за детально розписаною схемою, як це одразу  збурило не тільки колектив управління, а й депутатів обласної ради. Це люди з районів, які добре знаються на реальному стані справ у лісі, тож одностайність, з якою вони заходилися відстоювати Василя Гончара, вражає. 

Нижче я пропоную вашій увазі колективне звернення депутатів Чернівецької обласної ради до міністра Руслана Стрільця, в якому, обурені такими маніпуляціями, вони просять профільного міністра ретельно розібратися та не допустити невиваженого кроку на користь чиїхось приватних інтересів на збиток державним. 

***
Через російську агресію, під час бойових дій на Київщині, Житомирщині, сході та півночі України було понищено цілі лісові масиви. Там, де не було розбомблено, ворог навіть тотально займався лісозаготівлями. Тому роль Буковини та інших заліснених західних областей у збереженні нашого лісового багатства – колосальна, як і відповідальність. 

Тим часом останніми днями в Чернівецькій області порушено низку кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги. СБУ навіть затримувала осіб, наближених до обласної влади. Преса та громадські організації відкрито називають те, що відбувається, мародерством, і вимагають покарати винних за законами воєнного часу. 
Тому запитання до Руслана Стрільця: «А як бути з тими, хто нині хоче помародерити державні ліси, зухвало використавши вас, пане міністре?»

На знімках: Василь Гончар з колективом та на об'єктах управління.

Звернення депутатів Чернівецької обласної ради:

Звернення трудового колективу (понад 1600 підписів):