Посівна на Київщині відбувається у складних умовах.

Є труднощі з мінеральними добривами, бракує пального... Та аграрії розуміють важливість надійного тилу для захисників батьківщини. Тому вважають свою роботу другим фронтом у боротьбі з ворогом.

«Україна буде з хлібом», — переконують в агрофірмі ТОВ «Княжицьке» Броварського району. Тут засіяли 800 гектарів соняшником, понад 400 гектарів відвели під кукурудзу та яру пшеницю. Робітник Олександр Царик демонструє нашому фотокореспонденту Сергію Ковальчуку добірне зерно. На підприємстві сподіваються, що воно дасть гарний врожай.

Загалом на Київщині, незважаючи на російську агресію, зерновими, зернобобовими та олійними культурами вже засіяно більш як 620 тисяч гектарів, або 95,9% від прогнозу, запевняє голова ОВА Олексій Кулеба. В своєму телеграм-каналі він наводить цифри, які обнадіюють. Приміром, ярий ячмінь зростає на 41,25 тис. га (99,4% від запланованого), ярий ріпак — на 6,24 тис. (90,4%), овес — на 2,71 тис. (97,5%), горох — на 3,55 тис. (93,9%), кукурудза — на 249,72 тис. (95,3%), соняшник — 169,48 тис. (96,2%).

«Попри низку викликів, таких як брак пального, мінеральних добрив, і значні території, що були заміновані, аграрії розуміють важливість своєї роботи і продовжують працювати заради Перемоги», — зазначає Олексій Кулеба.

Хоча всі розуміють, що вже за півтора-два місяці жнива — і вони будуть непростими.

На знімку: водій Яків Носков.

Створять умови, аби хлібороби змогли продати вирощене переробним підприємствам

Мінагрополітики ініціює розширення фінансової підтримки агросектору.

«Вже готовий план на червень–серпень щодо подальших пріоритетів у доступному фінансуванні аграріїв. Мінагрополітики має цілу низку напрацювань із кредитування галузі переробки сільгосппродукції. Так, ми вже ініціювали зміни до урядової постанови, щоб розширити перелік тих, хто може отримати кредити під державні гарантії, включивши в цей перелік переробні підприємства», – розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький під час спільної наради з банкірами.

«З огляду на те, що вітчизняні морські порти заблоковані, і ми не можемо в необхідній кількості експортувати наше зерно, будемо робити акцент на переробній галузі, – зазначив директор фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики Баграт Ахіджанов. - У результаті підприємства, які працюють у цій сфері, викуповуватимуть певний запас продукції у сільгоспвиробників. А останні, в свою чергу, матимуть змогу погасити частину тіла кредиту. Ми хочемо… дати максимально можливий кредитний ресурс усім, хто працює в сфері АПК».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.