У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо санкційної політики держави Україна по відношенню до держави Республіка Білорусь» (№ 7411).
 
Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Сергій Кузьміних, Георгій Мазурашу, Василь Вірастюк та Анатолій Остапенко звертають увагу, що згідно з нормами міжнародного права Білорусь є співагресором, тому що добровільно надала свою територію російським збройним силам для здійснення ними агресії проти України. Саме завдяки цим діям Республіки Білорусь рашистські війська змогли за два дні підійти до Києва, захопивши Чорнобильську АЕС, міста Славутич, Ірпінь, селища Іванків, Гостомель, Буча та інші населені пункти на півночі України. Крім того, з білоруської території летіли ракети в бік України. Білорусь продовжує надавати свою інфраструктуру російській армії, та, ймовірно, забезпечує пальним з Мозирського НПЗ.
 
«Резолюція Генеральної асамблеї ООН «Визначення агресії» від 1974 року чітко кваліфікує дії, пов’язані з наданням своєї території для здійснення нападу однієї держави на іншу, як акт військової агресії», – зазначається у пояснювальній записці до документа та звертається увага, що це не єдиний міжнародний документ, норми якого порушила Білорусь, адже надавши свою територію для нападу, вона також розтоптала низку своїх зобов’язань щодо України, зокрема, принцип незастосування сили або погрози силою та «Договір про дружбу, добросусідство та співробітництво», який виключає можливість агресії. У зв’язку з цим автори законопроекту констатують, що сприяння Республіки Білорусь військовій агресії російської федерації проти України призвело до значних руйнувань інфраструктури українських населених пунктів, загибелі наших військовослужбовців і цивільного населення, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів з території Білорусі та бомбових ударів авіації рф, що базується на білоруських військових аеродромах. Тож хоч компенсувати завдані Україні людські втрати та колосальні збитки фактично неможливо, народні депутати переконані, що зло не повинно залишатися непокараним.
 
На сьогодні участь Республіки Білорусь в агресії проти України визнана  міжнародною спільнотою, що знайшло своє відображення у потужному пакеті санкцій проти неї, тож наша держава тим паче зобов’язана робити наступні санкційні кроки. З цією метою дію Закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» пропонується поширити на Республіку Білорусь, додавши до статті, яка гласить, що російська федерація – це держава, яка рішенням Верховної Ради України відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 «Визначення агресії» від 14 грудня 1974 року визнана державою, яка здійснює збройну агресію проти України, пункт: «Республіка Білорусь – держава, яка підтримує Російську Федерацію у збройній агресії проти України шляхом надання збройним силам держави-агресора безперешкодного доступу до своєї території та об’єктів військової інфраструктури для здійснення бойових дій проти України». Це формулювання точно відповідає положенню Резолюції Генасамблеї ООН від 14 грудня 1974 року щодо визначення агресії.
 
Запропоновані законопроектом № 7411 спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи щодо Республіки Білорусь передбачають визначення правових засад та закріплення на законодавчому рівні механізму примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності Республіки Білорусь як держави, що активно підтримує військову агресію російської федерації проти України, та її резидентів, а також розширення переліку суб’єктів, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Зокрема, пропонується встановити, що такі санкції можуть застосовуватися щодо громадян України, які перебувають у громадянстві (підданстві) іншої держави, що здійснює або підтримує збройну агресію проти України.
 
Водночас Закон «Про громадянство України» пропонується доповнити новим пунктом, за яким підставою для припинення громадянства України є набуття громадянином України громадянства (підданства) держави, яка здійснює або підтримує збройну агресію проти України.

«Ми обов’язково переможемо, це лише питання часу! Військові злочинці отримають покарання, яке заслужили! Але нашій державі вкрай необхідні кошти для відновлення економіки, реконструкції та відбудови зруйнованої інфраструктури, будівництва житла для повернення до нормального життя та повноцінного функціонування держави. Тому кошти, що надійдуть від продажу націоналізованого майна та арештованих активів Білорусі та їх резидентів або інших фінансових надходжень, отриманих Україною внаслідок застосування відповідних санкцій щодо Республіки Білорусь, зайвими не будуть», - переконаний ініціатор законопроекту, народний депутат Сергій Кузьміних.
 
Загалом автори законопроекту вважають, що його ухвалення дозволить вдосконалити законодавство у сфері захисту суверенітету і територіальної цілісності України, застосовувати спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи стосовно громадян України, які перебувають у громадянстві держави, що активно підтримує військову агресію російської федерації проти України, з одночасним позбавленням таких осіб українського громадянства, що максимально убезпечить нашу державу від колабораціоністів, зрадників та диверсантів з «п’ятої колони».