Прийняття до Євросоюзу нових членів на півдні та сході Європи було б найкращою гарантією стабільності у регіоні. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сьогодні в Києві під час спільного брифінгу з очільником МЗС Північної Македонії Буяром Османі.

«Україна повністю підтримує членство Північної Македонії у ЄС і бажає їй якнайшвидше увійти до складу цього об’єднання. Я вважаю, що якщо ЄС дійсно дбає про безпеку і процвітання Європи, то єдиний шлях досягнення цього – розширення Європейського Союзу на Балкани і на схід, щоб поширювати свої норми, цінності і об’єднувати тих, хто поділяє їх. Тільки таке розширення стане гарантією того, що у цей простір не зайдуть інші гравці і не почнуть нав’язувати свої правила, своє бачення і не дестабілізують Європу», – зазначив Дмитро Кулеба.

Він запевнив, що Північна Македонія та Україна не вважають себе «конкурентами» на шляху до ЄС, апелюючи до поширеного у Євросоюзі аргументу про те, що спершу до блоку потрібно прийняти країни Західних Балкан, які почали цей процес раніше.

«Ми домовились про дві речі. По-перше, я підтверджую, що Північна Македонія повністю підтримує надання Україні статусу кандидата на членство на червневому саміті і не погоджується з тими, хто намагається протиставити українську заявку і процес європейської інтеграції Північної Македонії. Ми разом з Буяром відкидаємо, що є певний конфлікт і доки не будуть зроблені наступні кроки у євроінтеграції Північної Македонії, не можна надавати статус кандидата Україні», – сказав очільник вітчизняного МЗС.

Говорячи про війну, яку росія веде проти України, Дмитро Кулеба заявив, що наразі не бачить жодних ознак того, що рф готова до переговорів. Він наголосив, що росія проводить широкомасштабну наступальну операцію на Донбасі, хоче анексувати Херсонську та Запорізьку області. «Я не думаю, що країна, яка прагне переговорного процесу, діяла б у такий спосіб. Якби росія хотіла переговорів, вона б не проводила наступальних операцій, не переслідувала українських активістів на сході та півдні України, не намагалася б ввести там в обіг російські рублі, телефонні номери та видавати паспорти. Вона не блокувала б морські порти України, щоб перешкодити експорту продовольства. Це мова фактів, а не тлумачення», – зазначив Кулеба.

Принагідно він закликав Північну Македонію визнати російські злочини в Україні геноцидом українського народу. «Хочу висловити сподівання, що парламент Північної Македонії ухвалить рішення про визнання російських злочинів в Україні геноцидом українського народу», – сказав він.

Зі свого боку міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі наголосив, що міжнародна спільнота повинна реагувати на дії рф в Україні відповідно.

«Нині Україна на передовій захищає демократичні цінності. Свобода Північної Македонії та інших демократичних країн наразі захищається в Україні, і вона заслуговує на нашу повагу і допомогу у своїй боротьбі», – наголосив міністр і додав, що міжнародна підтримка України має посилюватися і не припинятися до повного припинення бойових дій і відведення російських військ.

«Міжнародна демократична спільнота не повинна зменшувати зусилля і реагувати на загрози. Якщо ми дозволимо цій агресії тривати, якщо дозволимо, щоб умови миру диктували за межами території атакованої країни – це буде сигналом слабкості щодо суверенітету і територіальної цілісності кожної країни світу», – сказав міністр закордонних справ Північної Македонії.

Він наголосив, що його країна рішуче засуджує російську агресію проти України. «Ми підтримуємо Україну і пропонуємо допомогу в подоланні викликів цієї жорстокої війни», – запевнив міністр.

Фото зі сторінки у Твіттері Буяра Османі.