Ураховуючи це, уряд спростив проходження митних процедур для постачання нафтопродуктів. Проте, певні проблеми існують, адже ринок фактично вибудовує нові канали постачання. Водночас дефіцит пального не зупинив сівбу, хоча й значно ускладнив. Про це повідомила в. о. директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Валерія Фурманова.

Загальна потреба області у пально-мастильних матеріалах для проведення комплексу весняно-польових робіт становить 30 тисяч тонн. І без сформованого господарствами та операторами ринку ще до війни певного запасу аграріям довелося б сутужно.

Більше того, за оперативними даними, Кіровоградщина завершує посівну з перевиконанням плану. Зокрема, площі, відведені під ранні ярі зернові та зернобобові зросли до 108 відсотків від прогнозованих. Так, план щодо ячменю виконано на 109, гороху – на 106, пшениці та вівса – на 100 процентів. У повному обсязі вкинули у грунт і насіння гречки. Посіви сої сягають 97 відсотків від запланованих, кукурудзи на зерно – 96, соняшнику – 93, цукрового буряка – 89, проса – 68, зазначила керівник департаменту.

Уже на 82 відсотках прогнозованих площ зростають й овочеві культури у всіх категоріях господарств. Картоплю ж посаджено стовідсотково.

Як запевнила Валерія Фурманова, посівна кампанія, зважаючи на погодні умови, має завершитися вже найближчими днями.

Кіровоградська область.