Під час громадських слухань.

Місто Долина на Івано-Франківщині – привабливе для проживання. Не виняток – вулиця Грушевського. Праворуч від дороги тут розміщені двоповерхові будинки-"хрущовки". Хоч уже немолодого віку, але ошатні. За ними – доглянуті двори із господарськими приміщеннями, позаяк жителі не мають комор у квартирах та навіть балконів і підвалів. Однак коли приватизували житло, ці господарські приміщення не ввійшли до інвентарної справи і де-юре мешканцям тепер начебто не належать.

Прибудинкова територія кількох будинків на цій вулиці стала об’єктом обговорення на громадських слуханнях 23 травня. З ініціативи міської ради тут розглянули передпроектні рішення нового будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими торговельно-офісними приміщеннями по вул. Грушевського, 4.

Зібрання відбулося в приміщенні Долинської міської ради. Прийшли понад 80 мешканців вулиць Грушевського, Пушкіна та Хмельницького. Предмет обговорення їх особливо хвилював, адже попередньо стало відомо, що забудовник мав на меті забрати частину прибудинкової території. Планує спорудити дев’ятиповерхівку, спортивний та дитячий майданчики. Так само необхідні автостоянки та розширення дороги.

«Детальний план території стосується нового будівництва на трьох ділянках землі, – повідомив автор проекту Ярослав Шияк. – Це колишня поліклініка НГВУ «Долинанафтогаз», пральня і насосна станція. Передбачається спорудження двох секцій 9-поверхового будинку. Новими дитячим та спортмайданчиком зможуть користуватися й мешканці сусідніх будинків. Однак орендована під забудову земельна ділянка обмежена, то ми запропонували скористатися частиною прибудинкової території на Грушевського,6 та розширити дорогу між будинком № 2 і № 4».

Мешканка будинку № 6 Оксана Винник (на знімку) акцентувала на тому, що понад сорок років, аж до 2016-го, половина пральні використовувалася як рентгенкабінет, тож на цьому місці в землі можливі радіоактивні відходи. Як там споруджувати багатоповерхівку?

«Я живу тут від 1963 року, а споруджений будинок 1959-го, – розповіла мешканка. – На цій території раніше велася нафторозробка. Пригадую, як ходили в гумових чоботях, бо постійно під ногами було мокро. Мої батьки сюди постійно завозили щебінь, який з часом втоплювався в болото. За попереднього керівництва міської ради наші будинки на вулиці Грушевського утеплили згідно з проектом енергозбереження. Боїмося, що через нове будівництво будівлі можуть потріскати. Та й невідомо, які апетити в забудовників. Ми, жителі цих будинків, проти нового проекту».

Друга ліворуч – Оксана Винник.

Про те, що не буде місця для автомобільного транспорту, говорили й мешканці вулиці Пушкіна та Хмельницького на громадських слуханнях, хоч у проекті передбачено підземний паркінг. Та лише для 20 автомобілів. Ішлося й про те, що комунікації не витримають додаткового навантаження. На що проектант Ярослав Шияк сказав, що в планах – прокласти новий каналізаційний колектор.

Зрештою, 67 із 87 присутніх проголосували проти пропонованого будівництва. Представники міського управління містобудування та архітектури як замовники містобудівної документації зауважили, що після громадських слухань до плану будуть внесені корективи.

На сайті Долинської міськради станом на 29 травня розміщена інформація про громадські слухання, однак протоколу зібрання ще не було. Як стало відомо, представники забудовника 26 травня провели локальні зустрічі із мешканцями згадуваних вулиць. Зустрівся зі своїми виборцями й міський голова Іван Дирів.

«Міська рада дала дозвіл на розроблення детального плану будівництва, – повідомив нашому власкору Іван Дирів. – За результатами громадських слухань проект відправили на доопрацювання, щоб врахувати всі зауваження. Далі його розглядатимуть фахівці, відбудеться відповідна експертиза».

На запитання, чи розглядається можливість на перспективу знесення «хрущовок» на вулиці Грушевського, міський голова відповів, що прагне, аби місто Долина виглядало гарно, щоб у ньому комфортно жилося всім мешканцям.

Це питання порушили так само під час локальних зустрічей із представниками забудовника. Мовляв, жителям цих будинків можуть надати рівноцінне за квадратурою житло в новозбудованих багатоповерхівках.

Фото автора.