Ідентифіковані рашисти. 

Фото зі сторінки СБУ.

Служба безпеки України встановила особи восьми російських окупантів, котрі у невеликому селі Мотижин Бучанського району Київської області влаштували катівню для мирних мешканців. За місяць окупації рашисти у цьому населеному пункті вбили більш як 30 його мешканців. Серед закатованих – родина старости села Ольги Сухенко. Жінку, що опікувалася односельцями, вивозила людей з окупації, розвозила ліки й харчі, її чоловіка Ігоря і сина Олександра загарбники забрали з їхнього будинку 23 березня. А 3 квітня сім’ю зі слідами жорстоких катувань знайшли в братській могилі в лісі за селом.
 
У СБУ зазначають, що намагаючись від старости села та її рідних отримати інформацію про місцезнаходження ЗСУ та членів Тероборони, кати на очах у матері прострелили синові ногу, а не отримавши інформації, вбили пострілом у голову. Катували й чоловіка Ольги Сухенко. У заручників переламані кінцівки, вирвані нігті, пробиті черепи, множинні вогнепальні поранення. Закопали Сухенків та ще одного чоловіка біля бліндажу, у якому рашисти й облаштували катівню. Поряд знайдено тіло ще однієї  молодої розстріляної жінки. Це Ярослава, киянка, що приїхала у Мотижин до родичів сховатися від бомбардувань столиці. Коли колони російської техніки почали заходити в село, всіх, хто намагався звідси виїхати, розстрілювали. Ярославу вбив снайпер. Потім рашисти сказали батькові, якого взяли у полон і тримали зв’язаним, без їжі і води, «а чому вона була у чорному й тікала?».
 
Мешканець села Петро Коцуба розповідає, що місцеву 17-річну дівчину зґвалтували семеро рашистів, «а потім викинули у колодязь».
 
«Також «визволителі» затримали двох волонтерів, які доставляли гуманітарну допомогу для мешканців Мотижина. Окупанти допитували і катували їх, а після цього вивезли до лісосмуги та наказали тікати, відкривши по них вогонь. Один із волонтерів загинув від пострілу в голову, інший — був важко поранений. Автомобілі та гуманітарну допомогу окупанти забрали собі. Задокументовано загибель двох членів громадської організації «Патріот». Слідчі встановили, що вони були закатовані, а після смерті рашисти розстріляли їхні тіла», — зазначають у СБУ.
 
Знущаючись над ще одним мешканцем села, рашисти зв’язали йому руки, прив’язали до квадрацикла і змусили за ним бігти. Після допитів і побиття чоловіка впродовж кількох днів утримували у каналізаційній ямі.
 
Серед ідентифікованих рашистів, причетних до вбивства родини Ольги Сухенко та звірств у Мотижині, п’ятеро військових російської армії  і троє найманців «ПВК Вагнера»:  старший лейтенант Олег Крикунов — командир взводу 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії;  сержант Чінгіс Гончіков — командир відділення — командир бойової машини 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії; сержант Олександр Ванчіков — командир відділення 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії; сержант Магомедмірза Сулейманов — командир бойової машини 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії; старший лейтенант Віталій Дмітрієв — командир взводу 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії; Сергій Сазанов — член «ПВК Вагнера»; Сергій Сазонов — водій відділення КШМ «ПВК Вагнера»;  Олександр Ступніцький — розвідник-звʼязківець 1-го розвідувально-штурмового взводу 1-ї розвідувально-штурмової роти «ПВК Вагнера».
 
Підозрюваним інкримінується 14 епізодів: вбивство цивільних, обстріли та спалювання житлових будинків, полон, катування, утримування людей у підвалах без їжі та води, викрадення майна.  Наразі цим восьми загарбникам заочно повідомлено підозру за ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.
 
Досудове розслідування СБУ та прокуратури у цьому кримінальному провадженні триває.

 
На знімку: хрести на могилі родини Сухенків. 
 
Фото Олексія БАРАНОВСЬКОГО.