На початку пленарного засідання перед українськими парламентаріями виступила Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова. «Сьогодні я була в Ірпені та Бородянці й бачила цей жах, який спричинила російська армія. У мене в думках було одне питання, яке вони мали право завдати вам такої шкоди, як вас так могли образити? Немає жодної нормальної відповіді.

Якщо все йшло би за планом володимира путіна, сьогодні ваша країна була би під владою окупаційних військ, а в Києві правив би маріонетковий уряд, котрим керував би кремль. План володимира путіна провалився», — зазначила вона, підкресливши, що українці своєю боротьбою захищають весь демократичний світ. У зв’язку з цим Зузана Чапутова запевнила, що Словацька Республіка підтримуватиме Україну не лише гуманітарною допомогою, а й зброєю. «Нещодавно це були системи оборони С-300, розмінувальна техніка та боєприпаси, незабаром будуть гаубиці Zuzana. Про це ми також говоримо й із нашими партнерами та союзниками, що Україні потрібна не лише гуманітарна, але військова допомога», — наголосила вона, пообіцявши, що Словацька Республіка так само допомагатиме відновлювати Україну. «Коли закінчиться цей жах, Україна знову процвітатиме так, як сьогодні поміж зруйнованих будинків у Бородянці чи Бучі цвітуть квіти», — сказала Президентка Словацької Республіки.

Під час засідання.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, подякувавши Зузані Чапутовій за віру в нашу перемогу та готовність зробити у неї власний внесок, зокрема, у вигляді гаубиць Zuzana, також наголосив, що Україна цінує те, як сусідня держава прийняла та дбає про наших жінок і дітей, не мовчить про кримінальні злочини кремля, а також висловила готовність взяти участь у післявоєнній відбудові України. «Під час виступу Ви сказали: «На нашу велику шану заслуговують ваші захисники та ви всі». Я ж хочу сказати, що на велику шану заслуговує ваша солідарність і беззаперечна підтримка України», — наголосив Руслан Стефанчук.
Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (№ 7413). Документ передбачає збільшення видатків загального фонду держбюджету на понад 287 мільярдів гривень за рахунок здійснення додаткових зовнішніх запозичень. З них 247,7 мільярда гривень піде на фінансування сектору національної безпеки та оборони (166 мільярдів гривень — Міністерству оборони, 76 мільярдів гривень — системі органів Міністерства внутрішніх справ (Національна поліція, Держприкордонслужба, Національна гвардія, Державна міграційна служба, Державна служба із надзвичайних ситуацій, апарат МВС), 921 мільйон гривень — Головному управлінню розвідки Міноборони, 2,7 мільярда гривень — Службі безпеки України, 321 мільйон гривень — Управлінню державної охорони, 648 мільйонів гривень — Службі зовнішньої розвідки та 548 мільйонів гривень — адміністрації Держспецзв’язку України). Крім того, 1,5 мільярда гривень буде спрямовано для поповнення резервного фонду, 5,8 мільярда — для надання допомоги в рамках програми «єПідтримка», 12,5 мільярда гривень — для забезпечення щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, 20 мільярдів гривень — підтримка Пенсійного фонду.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук і Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова.

Народні депутати підтримали постанову «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників Російської православної церкви» (№ 7332). Автори проекту постанови зазначають, що на даний момент зібрано багато фактів злочинної діяльності представників РПЦ, зокрема, московського патріарха кіріла (гундяєва), який неодноразово висловлювався на підтримку проведення так званої «спецоперації» на території України, тим самим підтримуючи збройну агресію російської федерації проти України. Наприклад, 3 квітня 2022 року гундяєв у московському храмі Христа Спасителя благословив збройні сили рф на агресію проти України, а після очевидних для всього світу звірств російських військових і геноциду українців у Бучі, Ірпені, Гостомелі та навколишніх селищах Київщини він виступив із промовою в храмі збройних сил рф, заохочуючи росіян ставати до лав армії та вбивати цивільних українців.

Також Верховна Рада підтримала запровадження санкцій щодо керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва), заступника керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, протоієрея Балашова та митрополита Псковського і Пороховського РПЦ Тихона (Шевкунова). «Поширення ідеології геноциду несумісне з релігійними засадами віри. Російські священники так само, як і політичне керівництво та військові рф мають відповісти за злочин геноциду українського народу відповідно до статей 6, 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду», — зазначається у постанові Верховної Ради та рекомендується Раді національної безпеки і оборони України прийняти рішення про запровадження персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників РПЦ.

Парламентарії підтримали Звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення російської федерації статусу держави-члена ЮНЕСКО» (№ 7394). У документі наголошується, що від початку повномасштабного вторгнення російська федерація випустила по Україні понад 2100 ракет і ця цифра продовжує кожного дня зростати. За останніми даними, уже пошкоджено або знищено понад 250 культурних пам’яток, серед яких церкви, музеї, пам’ятники, заповідники, будинки культури, театри, бібліотеки та історичні будівлі. «Такі дії з боку країни-агресора є абсолютним нігілізмом норм міжнародного гуманітарного права та здорового глузду. Російська федерація методично здійснює руйнацію матеріальної і нематеріальної культурної спадщини та супротив розвитку української культури як такої», — йдеться у зверненні та наголошується, що в цих умовах Україна вважає неприйнятним продовження присутності рф в ЮНЕСКО.

Законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій» (№ 7367), який підтримано за основу, пропонується доповнити статтю 15 Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» положенням, відповідно до якого ЗМІ зобов’язані забезпечувати журналістів та інших працівників, які відряджені працювати в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповану територію України засобами, призначеними для захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками, встановити фіксований розмір одноразової грошової допомоги журналістам у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків та розширити перелік видів обов’язкового страхування.

Підтриманий в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності (№ 7363) визначає додаткові напрями волонтерської діяльності, встановлює порядок виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), прописує форму державної підтримки волонтерської діяльності.

У першому читанні підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» (№ 7325), який передбачає зупинення на час дії в Україні воєнного стану окремих норм Закону «Про повну загальну середню освіту», а також продовження строку повноважень тимчасового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на час воєнного стану та тримісячного періоду після його скасування або припинення до обрання нового складу, що дозволить забезпечити безперервне проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Підтриманий у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель 
(№ 6485) передбачає спрощення процедури розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності та можливість поетапного фінансування проектів термомодернізації, запроваджує нові мінімальні вимоги до енергетичної ефективності та визначає, що термомодернізація повинна мати системний, єдиний для всього будинку характер. «Ще в листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський анонсував програму «Велика термомодернізація», яка передбачає утеплення багатоповерхових будинків, шкіл, садочків та лікарень. Це має стати одним з кроків до енергетичної незалежності України. На жаль, війна завадила цим планам, але перший крок до цього ми все ж таки зробили», — зазначила народний депутат Олена Шуляк («Слуга народу»).

В цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища» (№ 4225), який визначає законодавчі аспекти розміщення, будівництва, утримання і охорони Національного військового меморіального кладовища для увічнення пам’яті і почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність Українському народу.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (№ 5874), який передбачає встановлення 28 липня святкового дня — Дня Української Державності.

Крім того, в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання виробництва спирту етилового денатурованого (№ 7401); про внесення змін до Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» щодо забезпечення аудиторської діяльності на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки 
(№ 7347); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів за державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності (№ 5656); про внесення змін до статті 3 Закону «Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу-учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їх стабільного розвитку» (№ 7307); про внесення змін до Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо управління активами під час дії воєнного стану» (№ 7342); про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу (№ 6070-1).
Парламентарії підтримали постанову про висловлення недовіри Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій.

Більше фото тут.

Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова виступила з промовою до Верховної Ради України

Шановний пане Голово Верховної Ради України, шановні пані та панове депутати, шановні присутні!

Шановний пане Голово Верховної Ради України, шановні пані та панове депутати, шановні присутні!

Сьогодні я була в Ірпені та Бородянці й бачила цей жах, який спричинила російська армія. У мене в думках було одне питання, яке вони мали право завдати вам такої шкоди, як вас так могли образити? Немає жодної нормальної відповіді. Якщо все йшло би за планом володимира путіна, сьогодні ваша країна була би під владою окупаційних військ, а в Києві правив би маріонетковий уряд, котрим керував би кремль. План володимира путіна провалився. Натомість зараз я звертаюся до вас, представників Українського народу, обраних шляхом вільних і демократичних виборів, звертаюся до великого народу великої держави. У передмісті Києва я побачила «трагічні сувеніри» путінської фантасмагорії, уяви про світ, які існують лише в думках тих, хто не вірить у свободу людини, тих, хто не вірить у право народу та країни обирати власний шлях і свою долю. Думках, які є небезпечними не лише для України, а й для всього демократичного світу.

Шановні присутні, реальність очевидна, росія вже давно веде війну проти українців. Конфлікт не почався з варварського ракетного удару похмурого лютневого ранку 2022-го року. Він почався задовго до того з масової пропаганди, яка заперечувала вашу державність, вашу національну та культурну ідентичність, вашу мову. Дегуманізація українців та українок була розпочата задовго до того, як російські солдати скоїли воєнні злочини у Бучі чи Маріуполі, задовго до того, як «зелені чоловічки» та «іх там нєт» вторглися у Крим і Донбас у 2014 році. Реальність така, що за всі ці вісім років ми як Захід не зробили достатньо, щоби зупинити москву. Багато хто думав, що їм вистачить Криму, що росія вдовольниться частиною Донбасу. Словаки дуже добре знають такий сценарій. Адольф Гітлер заповідав світові на початку Другої світової війни, що Чехословаччина, вільна та демократична, не є частиною його плану щодо нової Європи. Він агресивно захопив нашу територію, поки наші союзники на Заході закривали на це очі. Вони гадали, що Мюнхенською угодою посіяли мир, проте насправді не відвернули війну, котра знищила мільйони наших життів і життя людей і вашої країни.

Із 24 лютого 2022-го року стало ясніше ясного, що шмат території Донбасу чи Криму путіна не цікавить. Він прагне знищити Україну, тому що ви інші. Ви будували відкрите суспільство та економіку, зміцнювали правову державу, боролися з корупцією. Своїм способом життя ви щодня доводили, що більше не хочете мати нічого спільного з «гомосовєтікус». Один із власних пропагандистів путіна на вашу адресу сказав: «Ви — антиросія».

Дорогі українці, дорогі українки!

Сьогодні ви захищаєте свою країну, своє життя, своє майбутнє та своє право ухвалювати рішення самостійно. Ви захищаєте право та правила, які гарантували нашому континенту десятиліття миру, правила, які сьогодні зримо топче російська федерація. Своєю боротьбою ви захищаєте й нас, і ми дякуємо вам за це, ваша війна справедлива й оборонна. У цій війні весь демократичний світ на вашому боці й не лише риторикою, яку ви вже давно слухаєте, зараз настав час дій.

Ми, як ваш сусід, відчуваємо прямі наслідки російської агресії проти вас, ми не закриваємо очей. Ми сьогодні входимо у ряд країн, які, з огляду на кількість населення, допомагають найбільше. Ми не можемо воювати разом із вами зі зброєю в руках, але хочу сказати, що ми можемо зробити та що робимо. По-перше, ми подбаємо про тих із вас, кому внаслідок війни довелося виїхати за кордон, про ваших дружин і дітей, доти, доки їм це буде потрібно.

Я пишаюся потужною хвилею солідарності своїх співгромадян. У перші дні вторгнення я на нашому спільному кордоні привітала ваших громадян і бачила наслідки пекла, яке путін створив на вашій землі. Я бачила страх, біль, але й велику рішучість в очах тих, кому ми давали притулок.

Хочу запевнити вас, що страх зникає, ми допомагаємо їм вгамувати їхній біль, проте незламність завжди присутня. Ваші близькі, жінки, матері, бабусі, діти думають про вас і моляться за вас. Вони вірять, що незабаром зможуть повернутися до вільної країни.

По-друге, ми знаємо, що окупантів із вашої країни не виженуть наші пакунки з ліками та продуктами. Вашим захисникам потрібна військова техніка та спорядження, тому ми допомагаємо та будемо допомагати й у цьому напрямі.

Нещодавно це була системи оборони С-300, розмінувальна техніка та боєприпаси, незабаром будуть гаубиці Zuzana. Про це ми також говоримо й із нашими партнерами та союзниками, що Україні потрібна не лише гуманітарна, але військова допомога.

По-третє, ми не будемо стуляти рота, не будемо мовчати, коли росія чинить воєнні злочини на очах усього світу. Я бачила сьогодні, що залишили після себе російські окупанти у передмісті Києва. Місяць тому вашій прокуратурі та експертам почали допомагати судові експерти та поліцейські зі Словаччини. Я знаю, що документування злочинів, які росія скоїла в Україні, не поверне вам ваших близьких. Але це дасть змогу розповісти всьому світові, що сталося, та обвинуватити тих, хто це все спричинив.

По-четверте, ми також допоможемо вам в експорті зерна та інших товарів, які сьогодні режим путіна цинічно конфіскує або блокує в українських портах. Він сподівається, що це ще більше зламає вас економічно та послабить рішучість вільного світу санкціонувати агресію росії, погрожуючи глобальним дефіцитом продовольства.

Проте він досяг протилежного, сьогодні весь світ бачить, хто шантажує та на кого нападають. Наша рішучість допомогти вам не зменшилася, а навпаки зросла.

Пані та панове, багато наших матерів і батьків досі пам'ятають вторгнення радянських військ до Чехословаччини у 1968-му році. Тоді приїхали танки, щоби задушити наші зусилля, спрямовані на гуманізацію та демократизацію тоталітарного режиму. Того часу весь цивілізований світ засудив це вторгнення. У багатьох великих містах відбулися масові демонстрації, проте світ зробив мало, щоби щось змінити. Демонстранти були також і на червоній площі у москві, вісім хоробрих тоді виступали проти окупації Чехословаччини зі словами: «За нашу і вашу свободу».

Сьогодні за вашу та нашу свободу ми не лише стоїмо на багатьох площах великих міст, але ми допомагаємо й допоможемо вам, щоби не допуститися такої ж помилки, яку допустив світ у 1968-му році.

Ми з вами, ви близькі нам. Понад сто років тому: на початку Першої світової війни неподалік на Софійській площі перша чеська дружина склала урочисту присягу, до якої згодом долучилися словаки. Проживали вони у Михайлівському монастирі, навчання проходили на Володимирській гірці, ваша столиця була підвалинами нашого чехословацького руху опору, хоча тодішні можновладці не сприймали це серйозно. І знаєте, що сталося? З невеликої дружини під правильним командуванням зродилась армія легіонерів — із 1918 по 1919 рік вона контролювала всю Транссибірську магістраль, тримала під контролем всю радянську росію та здобула міжнародний «респект». Сьогодні нашу велику шану заслуговують ваші захисники та ви всі.

Дорогі українки, дорогі українці! Я вірю, що ваша країна переможе у цій війні, і росія має заплатити за свою величезну помилку.

Тих, хто сьогодні закликає припинити військову допомогу Україні, закликає до вашої капітуляції, тих, хто вважає, що примирення можливе навіть без виведення російський військ, нічому не навчила історія — 1938, 1968 чи 2014 роки.

А тим, хто сьогодні закликає до збереження обличчя володимира путіна, рекомендую прочитати біографічну книгу про нього з назвою «Чоловік без обличчя».

Шановні пані та панове депутати! Сьогодні продовжуються дебати щодо того, чи надати або не надавати Україні статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Відповідь для нас і для вас зрозуміла. Україна належить до Європейського Союзу та буде його частиною. Словаччина та я особисто зробимо все, щоби це сталося якнайшвидше, і я продовжуватиму говорити про це з нашими європейськими лідерами.

Ми будемо допомагати вам на шляху відновлення. Коли закінчиться цей жах, Україна знову процвітатиме так, як сьогодні поміж зруйнованих будинків у Бородянці чи Бучі цвітуть квіти.

Ніколи не потрібно вести перемовини з почуттям страху, але ми не допустимо, щоби страх перешкоджав нам вступати у перемовини. Усі ми бажаємо миру, а ви, українці, цього бажаєте найбільше. Словаччина підтримуватиме всі зусилля щодо мирного врегулювання війни, яку розпочала росія. Але лише за умов, які визначите ви самі, — народ, на якого напали, Український народ, який героїчно захищається.

Ми й надалі підтримуватимемо вас, щоби ви були якомога сильнішими  у цих перемовинах.

Як казав ваш відомий поет Тарас Шевченко: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото: Андрій НЕСТЕРЕНКО, Сергій КОВАЛЬЧУК, Вадим САРАХАН.

Більше фото тут.