Молодіжний центр «Youth space», що діє в Дмитрівській сільській тергромаді на Кіровоградщині, створили у січні 2020 року за ідеєю випускниці місцевої школи, а нині студентки Центральноукраїнського державного педуніверситету імені В. Винниченка Марії Шведчикової.

Мета центру — «задоволення молодіжних потреб жителів громади та вирішення питань соціального становлення та розвитку молоді». Простими словами: в громаді хочуть, щоб молодь розвивалась активно й всебічно, паралельно набуваючи необхідних у житті базових навичок, зокрема — і в підприємницькій діяльності.

Проект став можливим завдяки міжнародній донорській програмі на умовах співфінансування. Громада взяла на себе забезпечення приміщеннями та їхній ремонт. А за підтримки міжнародної програми закупили меблі, мультимедійне обладнання, термопрес, біндер, ламінатор, фотокамеру та інше обладнання.

Більше заходів — корисних і різних

Маючи таку матеріально-технічну базу, директор центру Дарія Жирова, активні хлопці та дівчата, а також дорослі волонтери разом забезпечили проведення чималої кількості різноманітних заходів.

«Першим із них стала вечірка «90-s party», — розповіла Дарія Жирова. — Завдяки їй молодь дізналась, як розважалися свого часу їхні батьки. Як виявилось, це було дуже цікаво й актуально — зокрема, в літній період мали попит кіносеанси, на які залюбки приходила молодь, та гра «Мафія». А до Дня Незалежності України разом із дітьми ми створили відео та патріотичний плакат. Креативності молоді немає меж, тож відеоролик вийшов чудовим».

Побували в молодіжному центрі представники обласної Малої академії наук, які провели тренінг та розповіли учням 10-го класу про свої дослідження та винаходи, про те, чим займаються юні науковці та які перспективи відкривають заняття в академії.

Не обходять тут і заходи з патріотичного виховання, історичні розвідки. З метою вшанування трагічних подій у Бабиному Яру учні 7-го класу та їхній класний керівник Тетяна Тарасова створили відеоролик «Без права на забуття», в якому розповіли про події тих трагічних часів.

«Неформат» — цікавіше

До Дня вчителя записали гумористичне відеовітання для вчителів, а для учнів молодших та середніх класів провели майстер-клас із виготовлення вітальних листівок. Для вечірки на Хелловін заради містичної атмосфери хлопці та дівчата за допомогою гриму створили страшні образи, моторошні декорації, організували цікаві конкурси та разом переглянули фільм жахів.

А для найменших влаштували в центрі чарівне свято до Дня святого Миколая та провели майстер-клас із виготовлення листівок, якими діти привітали батьків. А згодом організували такий ще й із виготовлення новорічних листівок. До Нового року зняли також гумористичний відеоролик. А учні 6-го та 7-го класів підготували та провели для своїх маленьких друзів ігрову програму «В світі казок»... Таке розмаїття заходів говорить про неабияку популярність молодіжного простору на території громади.

Юних переселенців прийняли, як рідних

Із початком війни та появою тимчасово переміщених осіб формат роботи молодіжного центру змінився. Нині в «Youth space» проводять розважальні заходи та майстер-класи, організовують ігри та перегляди фільмів і мультфільмів для дітей і молоді з родин переселенців. Їх тут прийняли, як своїх. Огорнули турботою і захопили різноманітними заходами, щоб відволікти від переживань та тривожних думок.

«Об’єдналися та займаються волонтерською діяльністю всі заклади освіти Дмитрівської громади: шкільні та позашкільні, дитсадки і молодіжний центр», — розповіла начальник відділу освіти Наталія Бойко. — Створили гуманітарний хаб, щоб допомагати українським воїнам, людям, які, тікаючи від війни, постійно прибувають у громаду.

Багато уваги приділяємо переселенцям та їхнім дітям.

Зокрема, намагаємося допомогти адаптуватися, прийти до тями після пережитого. Соціально-психологічну допомогу дітям, постраждалим під час військових дій, та сім’ям вимушених переселенців надає практичний психолог школи Олена Ларіонова. А директор молодіжного центру Дарія Жирова організовує розважальні заходи. Діти там знайомляться, граються, беруть участь у заняттях зі зняття стресу, а ще... будують плани на майбутнє».

«Ми намагаємось підтримати дітей для того, щоб вони не почувалися чужими на новому місці», — зауважила начальник відділу культури сільради Лідія Миркотан.

«Забезпечення вимушених переселенців дахом над головою, одягом, продуктами та предметами першої потреби — одне з наших важливих завдань. Добре прийняти їх — наш обов’язок як громадян, християн та просто нормальних людей. Майже третина з них — діти, багато людей з інвалідністю та похилого віку. Вони потребують постійної уваги», — зазначила сільський голова Наталія Стиркуль.

«Наприклад, якщо у нас за планом — перегляд мультфільмів, то слідом іде їх обговорення, — розповіла Дарія Жирова. — Так ми також розвиваємо уважність та фантазію. Обов’язково в розпорядку є ігри, настільні або розважальні. Найбільше дітям подобається гра «Мафія», в якій вони можуть відчути себе детективом, лікарем...

Такі ігри не лише розвивають фантазію та креативність мислення, а й дарують гарний настрій на цілий день. Разом ми запланували створити відеопроект «Талановите майбутнє України», де кожен зможе показати свої таланти і захоплення».

Будь-яка війна завжди закінчується. У Дмитрівці переконані: ця має закінчитися якнайшвидше. І лише нашою Перемогою. Бо діти повинні повернутися до своїх домівок, жити мирно та щасливо, зростати і навчатися в любові й турботі. А молодіжний простір має повернутися до своєї повсякденної діяльності, для якої його створювали.

Кіровоградська область.

Факт

Нині тимчасові переселенці проживають у селах Дмитрівка, Цибулеве, Іванківці, Макариха, Гостинне, Плоске та Веселий Кут. На території громади знайшли прихисток майже 500 біженців із Донецької, Харківської, Київської областей та з інших регіонів, постраждалих від війни. Серед них 121 дитина. Усі вони залучені до дистанційного навчання та гуртків. З дітьми працює психолог та логопед.

На знімках: під час занять із дітьми-переселенцями.

Фото надано відділом культури Дмитрівської громади.