Одна зі зруйнованих рашстами лікарень на Херсонщині.

З-поміж них – хоспіс в обласному центрі, де доглядають 33 невиліковно хворих, котрі не можуть самостійно пересуватися і себе обслуговувати. Цей стаціонар є комунальним закладом, але вже півтора місяці не отримує жодної копійки фінансування з обласному бюджету – заборгованість склала вже 600 тисяч гривень, каже керівник хоспісу Ігор Васильєв.

«Від катастрофи нас рятують тільки наявні запаси медикаментів і продуктів, зроблені ще до війни. А також безперебійне надходження коштів по лінії Національної служби здоров’я. Тим не менш, надходить час проведення чергового тендеру на закупівлю газу, а як його проводити, якщо немає гарантій, що кошти для його оплати надійдуть вчасно? Зверталися з цього приводу і до керівництва облради, і до Департаменту здоров’я обласної військово-цивільної адміністрації, але чітких відповідей про терміни і спосіб розв’язання проблеми не отримали», – зауважує Ігор Васильєв.

У свою чергу, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко каже: над вирішенням питання працюють. Але це потребує часу. «Річ у тому, що операції з коштами місцевого бюджету проводить обласне фінансове управління. Його працівники не змогли покинути окуповане місто, і там же залишилися електронні ключі, за допомогою яких проводять платіжні операції. Через це «зависло», загалом, 2800 платіжних доручень від підприємств та установ, що фінансуються з обласної скарбниці. Навіть працівники апарату облради востаннє отримували зарплату ще за березень. З таким раніше стикатися не доводилося, – коментує Олександр Степанович. – Для відновлення роботи фінуправління довелося на вільній від окупації землі заново створювати всю базу даних платежів. Наразі ця складна й відповідальна робота тільки завершується. Втім, належні субвенції з державного бюджету на Херсонщині отримують».

Окупанти та їх посібники також знають про труднощі, які виникли у херсонських бюджетників. І намагаються використати їх у своїх цілях, пропонуючи зарплати в рублях та пайки з гуманітарної допомоги в обмін на визнання «руського миру» і співробітництво із колабораціоністським режимом. Та не все вимірюється грішми – є ще й совість, яка не дозволяє приймати подачки від убивць.

Херсонська область.