Повномасштабне вторгнення росії змінило життя не лише людей, а й тварин. Зокрема, підопічних Миколаївського зоопарку, який є найкращим в країні. Від початку війни заклад працював у непростих умовах. Про те, як це відбувалось, в ефірі ТРК «НИС-ТВ» розповів директор зоопарку Володимир Топчий.

За його словами, нині в зоопарку працюють майже 230 співробітників, які обслуговують 35 будівель та споруд та піклуються про чотирьох тисяч тварин. Забезпечувати стале функціонування зоопарку в умовах воєнного стану – неабияке випробування. Обстріли, відсутність відвідувачів, складнощі з фінансуванням та поставкою продуктів  – з такими викликами довелося зіткнутися тим, хто присвятив себе збереженню тваринного світу. 

Особливо складно було під час відключень електроенергії та припинення централізованого водопостачання, спричинених діями російських окупантів.

«Коли не стало електроенергії, дуже важливо було не втратити акваріуми та інші майданчики для тварин. У нас є дизельний генератор, тому ми вижили. Ну, а потім відбулось відключення води. Це був черговий непростий іспит. Проте місто, волонтери та МКП «Миколаївводоканал» допомогли кожного дня забезпечувати нас водою. Також місто допомогло зробити свердловину. Однак у води зі свердловини рівень мінералізації перевищує норму у 8,5 раза. Тому завдяки допомозі міської влади було встановлено систему зворотного осмосу. Наразі ми чекаємо на передачу з балансу комунального підприємства «ЕЛУ автодоріг» дизельних генераторів для забезпечення аварійного живлення систем очищення води», – розповів Володимир Топчий.

Важливе питання – забезпечення тварин їжею. У зв’язку з тим, що наприкінці минулого року зоопарк встиг зробити певні запаси, тварини на залишилися голодними. Їжі вистачило на кілька місяців. А коли запаси скінчилися, з кормами виручили волонтери, небайдужі мешканці Миколаєва, колеги з Європи.

В умовах війни значно збільшилось навантаження на колектив зоопарку. Йому доводиться працювати у режимі нон-стоп. Наприклад, останні три місяці у співробітників зоопарку вихідних не було. А деякі фахівці навіть вирішили тимчасово пожити в зоопарку, аби мати змогу краще доглядати за своїми підопічними. Відсутність відвідувачів сильно вдарила фінансово. І у цій ситуації на допомогу прийшли небайдужі люди, які відгукнулись на заклик підтримати купівлею квитків через Інтернет. Підставили плече люди з різних куточків світу.

«Завдяки цьому ми практично не беремо у міста кошти на утримання зоопарку. Ба більше, ми заплатили до бюджету міста податків на 12 мільйонів гривень», – зазначив Володимир Топчий.

За час російського вторгнення заклад неодноразово зазнавав ворожих обстрілів. Територію зоопарку вразило вісім ракет, а також касетні боєприпаси. Тож навіть тварини вже навчені розпізнавати за звуком види обстрілів. 

Але навіть війна не спинила природні процеси. Тварини в Миколаївському зоопарку продовжують народжувати. Зокрема, протягом весни поповнилось сімейство далекосхідних леопардів, сервалів, лемурів, білоруких гібонів, сибірських козерогів. Також за цей час зоопарку вдалось завершити важливий інфраструктурний проект. Йдеться про ремонт басейну для слонів. Володимир Топчий подякував всім захисникам за те, що боронять державу та утримують позиції в прифронтовому Миколаєві.

Фото з відкритих джерел.