Замість нього окупанти «призначили» головою тутешньої адміністрації екс-КДБешника та перевертня Олександра Кобця.

Однак законно обраний градоначальник досі намагається керувати комунальними службами як може. Зокрема, 1 червня він видав доручення № 4-29, згідно з яким від усіх голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та очільників районних у місті рад вимагають «надати розширену інформацію в табличній формі стосовно кількості голів ОСББ та мешканців м. Херсона, які виїхали за межі Херсона та Херсонської області» (цитата). До того ж ці дані потрібні оперативно.

Ознайомившись із дорученням, городяни одразу ж згадали, що вільною нерухомістю так само зацікавилися російські окупанти. Вони не приховували намірів у майбутньому вселяти туди приїжджих з РФ учителів та співробітників репресивних органів. У свою чергу, місцеві колабораціоністи хочуть вилучати майно, що залишилося в квартирах тих, хто евакуювався. Нібито для його подальшої роздачі біженцям, котрі прибули до обласного центру з навколишніх сіл, розорених внаслідок обстрілів, а насправді, щоб поживитися за чужий рахунок. Про такі «хапальні» плани нещодавно оголосив заступник голови обласної військово-цивільної адміністрації, відомий провокатор Кирило Стремоусов. Тож несподіваний інтерес міського голови до тієї самої теми не міг не насторожити.

Утім, сам Ігор Колихаєв рішуче спростовує закиди в збиранні інформації, потрібної рашистам та їхнім посібникам. Своє доручення він обґрунтовує так: «Дані про наявність мешканців у розрізі ПІДЇЗДІВ, а не квартир ми збираємо ось для чого. Міські комунальні підприємства, такі як «Херсонтеплоенерго», Херсонський водоканал тощо виживають за рахунок абонентської плати. І якщо в багатоквартирному будинку залишився, наприклад, один мешканець із ста, то нам треба розуміти, яке фінансове навантаження у вигляді неоплачених рахунків ляже на комунальне підприємство».

Проте наведені вище пояснення переконали далеко не всіх. У тому, що вони не дуже логічні, упевнений, зокрема, і перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. «До початку опалювального сезону ситуація ще не раз кардинально зміниться, і поточні списки втратять актуальність. А орки вже сьогодні намагаються провести інвентаризацію населення, яке залишилося, і вільного житлового фонду, на який у них свої плани», — застеріг Юрій Соболевський.

Та постає слушне запитання: а власне, хто і як саме збиратиме відомості про кількість спорожнілих квартир? Адже головам ОСББ за це не платять – до посадових обов’язків підготовка таких довідок не входить. Та й далеко не всі з них залишилися на роботі – подекуди виїхали з окупації і голови кондомініумів, і бухгалтери. А якщо по будинках ходитимуть працівники райрад, то вони можуть «поцілувати двері» — їх просто не пускатимуть до помешкань. Нині не ті часи, щоб наосліп довіряти підозрілим незнайомцям, котрі тиняються по дворах та щось випитують.