Після отримання Українською православною церквою томосу Македонська православна церква (МПЦ) поставила за мету отримати незалежність від Сербської православної церкви (СПЦ).

І ось минулої неділі у соборі Святого Сави у Белграді сербський патріарх Порфирій вручив архієпископу Македонської православної церкви Стефану томос про визнання її незалежності. «Сьогодні, з волі Божої, у мене є можливість увінчати єдність, що існує між нами. Ця єдність була порушена в один період, але МПЦ та Охридська архієпископія мали необхідні умови, а також необхідність створити автокефальну церкву. Сьогодні ми офіційно повідомляємо про видачу вам документа, відомого як томос. Тепер вам належить обрати назву церкви і завжди пам’ятати, що церква не повинна використовуватися як зброя. Вона — це зброя для досягнення іншої мети», — наголосив сербський патріарх Порфирій.

ЗМІ Сербії та Північної Македонії повідомляють, що під час вручення томосу було відслужено архієрейську літургію, на якій були присутні македонські та сербські єпископи. Ще у травні під час спільної літургії, проведеної у Скоп'є священнослужителями Сербської та Македонської церков, патріарх СПЦ повідомив, що Архієрейський Собор СПЦ одностайно проголосував за рішення, яким підтримав прохання МПЦ про надання їй автокефального статусу. Він зазначив, що усі технічні деталі Синод СПЦ розробить спільно з архієпископом МПЦ Стефаном. Після чого відбудеться урочисте проголошення церковного акта про визнання. Це і сталося 5 червня, дата, яка назавжди увійде в історію Північної Македонії.