Підбитий рашистський танк.

— Треба жити, треба працювати. Ми все зможемо, відбудуємо. Головне, що живі та щоб тих нелюдів ніколи на нашій землі не було, — каже 67-річна Лідія Васюк (на знімку) з Великої Димерки.

Каже крізь сльози, бо вороги зруйнували будинки, спалили майно. Знищили все, що родина Васюків завдяки щоденній праці ретельно плекала впродовж кількох десятків років.

Але є земля, є роботящі руки. На городі сіють цибулю донька Лідії Опанасівни, зять, допомагає і 6-річний онук Давид (на знімку внизу). Родина завжди вирощувала й далі вирощуватиме різну городину.

А от малолітні діти Максима Клименка допомогти не можуть. Ще малі. Треба поставити пошкоджені двері в літній кухні. Жити ж десь родині потрібно, бо будинок зруйнований через артобстріл. Сам Максим і хотів би взятися за діло, та не може — права рука через поранення поки що не працює.

Зварювальний апарат до рук взяв 18-річний Саша Роговий (на знімку). Попри молодий вік він це вміє і робить вправно.

— Ми ж сусіди, допомагати потрібно, — каже він. — Максим же сам не зможе зробити.

А через кілька будинків на цій самій вулиці інша родина звикає до неприємного, але вимушеного «сусідства». У їхньому городі застряв і залишився в землі підбитий рашистський танк. Військові, котрі займаються вивезенням із селища «мертвого» залізяччя, пообіцяли до осені його не чіпати. Танк танком, але ж земля гуляти не повинна. Засадили, засіяли.

Допоки дорослі продовжують зачищати зруйновану снарядами хату, підліток взяв паузу та старанно поливає висаджену розсаду капусти. Сподіваються, експеримент буде вдалим — і по сусідству з багатотонними залишками танка виростуть гарні качани капусти. Ну а на смак спробують восени. Тоді ж і «металобрухт» вивезуть.

Сіють цибулю.

...Чимало мешканців Великодимерської територіальної громади Броварського району на Київщині, яка була в окупації 23 березневі дні, будують своє життя майже з нуля. Рашизм наробив багато лиха. У 23 населених пунктах громади, 22 з яких зблизька познайомилися з «рускім міром», загинули 87 осіб, руйнацій зазнали 1500 будинків, 400 з яких знищені дотіла. Але люди переконані: праця й віра принесуть бажаний результат.

Фото автора.