У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» (№ 7438), який забороняє продаж та використання феєрверків.
 
Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Юлія Овчинникова, Кіра Рудик, Олена Криворучкіна, Євгенія Кравчук, Іванна Климпуш-Цинцадзе та інші парламентарії звертають увагу, що загалом безпечне використання та контрольований обіг піротехнічних виробів на території України є важливою запорукою підтримання громадського порядку в суспільстві, захисту життя та здоров’я людей, а також охорони довкілля, зокрема тварин, від негативних наслідків такого використання. Водночас встановлення контролю та обмеження використання піротехнічних виробів набуло особливої актуальності в умовах триваючої російської агресії проти України, адже звукові та світлові ефекти від використання піротехніки завдають шкоди психологічному здоров’ю населення у воєнний час через їхню подібність до звуків вибухів, особливо враховуючи частоту повітряних тривог на території країни та ймовірність ракетних обстрілів міст.
 
Здавалося б, недоречність використання піротехніки уже давно мали усвідомити усі громадяни. Однак, незважаючи на воєнний стан та напруження в суспільстві, деякі громадяни не полишають піротехнічних розваг навіть у найбільш постраждалих від збройної агресії росії містах. Згадаймо хоча б нещодавній приклад, коли 5 червня, після ракетного обстрілу Дарницького району Києва, того самого дня у цьому ж районі хтось вирішив ще й феєрверки запустити. І це при тому, що є рішення Київської міської ради від 4 вересня 2014 року «Про заборону проведення заходів та видовищ з використанням піротехнічних виробів на території міста Києва» зі змінами від 17 травня 2018 року.
 
На думку авторів законопроекту, високий рівень попиту на феєрверки протягом останніх років зумовлений широким асортиментом таких виробів на ринку, відсутністю належного контролю за їх продажем та використанням суб’єктами господарювання і громадянами. Як наслідок, безконтрольний продаж піротехнічної продукції, в тому числі неповнолітнім, часто призводить до каліцтва чи навіть загибелі людей. Крім того, використання феєрверків становить небезпеку для тварин, які можуть загинути навіть не від безпосереднього ураження, а від пережитого стресу.
 
«Цю законодавчу ініціативу ми готували ще до повномасштабного вторгнення росії для безпеки ветеранів та переселенців, які мають посттравматичний стресовий розлад, а також піклуючись про тварин, які потерпають від гучних салютів. Але після 24 лютого така необхідність тільки посилилась. Виявилося, що попри війну ледь не щотижня з’являються новини про салюти в Одесі, Дніпрі та навіть Бучі», – зазначила співавторка законопроекту Євгенія Кравчук.
 
Законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», якими забороняється продаж, передача та використання феєрверків, зокрема салютів і петард, а також проведення будь-яких заходів із використанням піротехніки та вибухових речовин. Як виняток, може використовуватися сценічна піротехніка Т1 та Т2 та феєрверки класу F1, котрі мають низький рівень небезпеки та незначний рівень шуму, що не перевищує 60 дБ. Водночас особам, які не досягли 16 років, пропонується заборонити продаж чи  передачу навіть феєрверків класу F1.
 
Крім того, зміни до Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачають заборону на використання щодо тварин будь-яких піротехнічних виробів.
 
Відповідно до законопроекту, органи місцевого самоврядування мають затверджувати правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях та разом із виконавчою владою та Національною поліцією забезпечувати контроль за додержанням керівниками та посадовими
 особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами та фізичними особами-підприємцями санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, порядку та правил стосовно виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних виробів.
 
До речі
 
Нещодавно Президент Володимир Зеленський підтримав та направив до  уряду петицію щодо заборони використання в Україні салютів, феєрверків, петард та закриття усіх піротехнічних магазинів, яку підписали понад 25 тисяч громадян. «Підтримую стурбованість щодо збільшення небезпечних наслідків у зв’язку з використанням різноманітних піротехнічних виробів в повсякденному побуті і вважаю, що їх використання під час воєнного стану має бути чітко врегульовано на законодавчому рівні, оскільки на даний час виробництво, зберігання, перевезення, торгівля піротехнічними виробами не підлягають ліцензуванню, а їх продаж і використання чинним законодавством не визначені», – зазначив глава держави, наголосивши, що зараз «кожен постріл, кожен вибух навіть на територіях, де немає бойових дій, створює важкий стрес і дискомфорт для кожного».