Ухвалення цього проекту закону дасть можливість впровадити європейський підхід управління відходами в Україні та зробити ще один крок до членства в Європейському Союзі. «Запровадження ієрархії поводження з відходами передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, тож без впровадження цих змін ми не зможемо стати повноцінною частиною європейської спільноти», — зазначив голова комітету Олег Бондаренко.

Важливість цієї законодавчої ініціативи ще й у тому, що в питаннях управління відходами ми й так відстали від європейських сусідів на багато років, а з початком широкомасштабної російської агресії ця проблема стала вже не просто нагальною, а кричущою. У зв’язку з цим законопроект також створює законодавчу основу для правового регулювання відходів, утворених унаслідок воєнних дій.

Загалом цей рамковий закон запустить в Україні реформу галузі, наблизить наше законодавство до законодавства ЄС та стане фундаментом для підготовки і прийняття понад 30 секторальних нормативно-правових актів. Зокрема, коли йдеться про запровадження ієрархії управління відходами, то це означає, що пріоритетом стане запобігання їх утворенню, повторне використання та переробка.

Крім того, ухвалення цього законопроекту в цілому дасть змогу створити сучасну систему обліку відходів та контролю за ними, сприятиме закриттю старих сміттєзвалищ та приведенню тих, що функціонують, до європейських норм, стимулюватиме впровадження роздільного збору відходів, забезпечуватиме умови для будівництва сміттєпереробних заводів та впровадження розширеної відповідальності виробника.

Вл. інф.