Два місяці тому «Голос України» оприлюднив застрашливий прогноз відомого херсонського лікаря-інфекціоніста й експерта обласного департаменту здоров’я Сергія Панкратова про загрозу епідемій на Херсонщині через знищення у результаті бойових дій джерел постачання якісної питної води. Та використання людьми для пиття й приготування їжі води з річок та застійних озер — у тому числі штучних.

Тепер цей прогноз починає здійснюватися. Про небезпеку, яка невідворотно насувається, заявив і головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич. У своєму виступі на Фейсбуці Юрій Олексійович поінформував про вельми невтішні результати аналізу проб води біля пляжів обласного центру. Як виявилося, рівень її забруднення кишковою паличкою та іншими збудниками інфекційних хвороб перевищує норму «у сотні разів» (цитата). А це може спричинити сплеск розповсюдження чого завгодно — від дизентерії до холери.

Причому ситуація погіршується з кожним днем, оскільки температура повітря на півдні України відчутно зростає. На сьогодні вдень вона вже перевищила тридцять градусів Цельсія, а незабаром може піднятися й до плюс сорока — таке на Херсонщині буває кожного літа. Через це розігріта сонцем вода біля пляжів узагалі перетвориться на ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій та інших мікроорганізмів.

Навіть у мирні часи інфекційні хвороби «відвідували» регіон регулярно. Так, у 90-х роках минулого століття Херсон пережив спалах холери, який почався саме через вживання в їжу зараженої риби «з базару». Тоді хворих вистачало, але лікарі успішно впоралися. Та немає ніякої впевненості, що так буде і нині — адже в медичних стаціонарах окупованого регіону хронічний дефіцит ліків та медикаментів, а значна частина лікарів та медсестер виїхала за межі краю, побоюючись за своє життя та безпеку.

Фото: Telegram/Андрющенко Time