Повномасштабна російська агресія завдала сильного удару по українській економіці, тому уряд запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нам вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення. «Йдеться про вісім програм, спрямованих на створення робочих місць через підтримку бізнесу, держзамовлення, будівництво, кредитування та працевлаштування безробітних. Це також безповоротна грантова допомога малому та середньому бізнесу, підтримка українських виробників, будівництво нової інфраструктури», – сказав 10 червня під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що поки що поінформує про шість програм безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу.

Перша програма – це надання безповоротних мікрогрантів на створення власного бізнесу. Заявки на них подаватимуться через «Дію» у формі бізнес-плану, який розглядатимуть незалежні оцінювачі-підприємці. Крім того, під цей бізнес можна буде взяти пільговий кредит у межах програми «5-7-9».

Друга ініціатива – це надання безповоротних грантів на розвиток переробних підприємств (деревообробка, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрна переробка тощо). В цьому разі отриманий від держави грант можна буде витратити на придбання обладнання.

Третя програма передбачає часткову компенсацію вартості теплиць. За словами прем’єра, йдеться про надання безповоротного гранту на типовий проект модульної теплиці розміром 2 гектари. «Тут обов’язкове співфінансування держави та бізнесу. Заявка теж подається через «Дію», а далі – робота з банком», – сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що наразі передбачається будівництво до трьох тисяч таких теплиць.

Четверта програма – надання грантів на висадку нових фруктових і ягідних садів – теж пов’язана з агросектором, а також передбачає співфінансування держави та бізнесу. На думку глави уряду, це вже найближчим часом дасть змогу висадити до 10 тисяч гектарів нових садів.

Ще одна ініціатива стосується ІТ-галузі. Зараз в Україні вже працює правовий режим «Дія Сіті», яким користуються понад 200 компаній, проте держава також максимально зацікавлена у створенні українських стартапів і готова вкладати у це гроші. «Що ми пропонуємо? Український фонд підтримки стартапів буде викуповувати частку в новостворених компаній. Цільова аудиторія програми – це ІТ-підприємці-початківці, які мають ідею технологічного стартапу та шукають фінансування для  створення тестової моделі. Гроші можна направляти лише на розвиток, найм співробітників, підготовку моделі та початкове фінансування», – повідомив глава уряду, зазначивши, що річний бюджет цієї програми становитиме 10 мільярдів гривень, а пріоритет надаватиметься експортоорієнтованим компаніям.

Шоста ініціатива також стосується ІТ-галузі. За словами прем’єра, у 2021 році кількість ІТ-фахівців в Україні зросла на рекордні 50 тисяч, проте багато компаній все одно відчували дефіцит кадрів. Саме тому українці, які бажають здобути  кваліфікацію junior developer, графічний дизайнер чи іншої технічної спеціальності, матимуть змогу отримати грант, який можна буде витратити лише на навчання на ІТ-курсах. Загалом держава планує виділити фінансування для 60 тисяч українців.

«Загалом ці шість грантових програм можуть стати справжнім драйвером зростання для економіки. Це ставка на малий і середній бізнес, це мотивація для людей залишатися і працювати задля нашої перемоги зараз, а також для розбудови сильної України в майбутньому», – наголосив Д. Шмигаль.

Під час засідання уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України». Законопроектом пропонується встановити, що митне оформлення легкових автомобілів для їх вільного обігу на території України здійснюється на підставі електронної митної декларації, яка подається декларантом через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Дія». «Все максимально просто і зручно. Достатньо ввести VIN-код авто, і розрахунок платежів відбувається автоматично. Сплатити його можна просто в застосунку, тож весь процес розмитнення займе не більш як 5 хвилин», – сказав прем’єр, наголосивши, що так усуваються будь-які схеми, корупція та маніпуляції з цінами на авто під час розмитнення, адже митники на розрахунки не впливатимуть. «Формулу розмитнення визначатимуть лише характеристики авто: об’єм, тип та потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність. Також наш законопроект містить норми, що передбачають повне звільнення від оподаткування автомобілів з електричними двигунами та меншу ставку для авто з гібридними двигунами», – додав глава уряду.

Уряд врегулював питання виплати пенсій та соціальної допомоги на територіях, де тривають бойові дії або ж які перебувають у тимчасовій окупації, внаслідок чого не працюють «Ощадбанк» та інші банківські установи. Мешканцям таких територій виплати здійснюватимуться через «Укрпошту» з урахуванням технічної можливості та пріоритетності забезпечення життя і здоров’я працівників та клієнтів.

Кабмін утворив оргкомітет з підготовки та проведення в Україні у 2023 році пісенного конкурсу «Євробачення».