Для росіян тамтешня  пропаганда подає цей крок як чергову «перемогу»: адже Кінбурн знаходиться всього лише в 7,5 кілометрах від Очакова, контрольованого українськими армійцями. Відповідно, така відстань дозволяє обстрілювати місто не тільки з гармат та РСЗВ, а навіть з великокаліберних мінометів. Однак насправді погано обізнаним з особливостями місцевого рельєфу окупантам і невтямки, що вони самі для себе створили чергову Чорнобаївку. Оскільки Кінбурнська коса в умовах сучасної війни є не більше, ніж готовою пасткою для будь-якого загарбника. Цей клаптик суші між Чорним морем та Дніпро-Бузьким лиманом у найширшому місці сягає всього лише 3,8 кілометрів. Причому його рельєф плаский, наче стіл – жодних ярів чи пагорбів, які могли б слугувати природними укриттями, тут немає. Та й окопів у піщаному грунті не викопаєш.

Тому будь-яке скупчення піхоти чи бронетехніки буде легкою ціллю для супротивника: якщо звідси битимуть по Очакову, то й з Очакова у відповідь прилітатиме. І сховатися від цих прильотів буде ніде, як не було на відкритій всім вітрам території військового аеродрому у селі Чорнобаївці під Херсоном, де орки постійно намагалися облаштувати то склад боєприпасів, то пункт управління військами, так само постійно отримуючи на свої  дурні макітри то бомби, то снаряди.

Але бойові дії на Кінбурнській косі, інспіровані чужинцями, однозначно будуть справжньою трагедією для усього цивілізованого світу, чим би вони не завершилися. Адже на її території розташовані Національний природний парк «Білобережжя Святослава», ще й регіональний ландшафтний парк, а поруч на Херсонщині – Чорноморський біосферний заповідник. Коса є споконвічною домівкою для двохсот «червонокнижних» видів птахів і тварин, рідкісних рослин. Вибухи та стрілянина або ж їх винищать, або ж наполохані живі створіння шукатимуть прихистку у безпечніших локаціях. І коли після локального екоциду відновиться тваринний та рослинний світ на Кінбурні, ніхто не візьметься прогнозувати. Та схоже, новітніх ординців це не обходить – їм не звикати плодити довкола себе мертвечину. Власне, з тої мертвечини «руський мир» і складається.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.