Унаслідок підступного нападу було зруйновано об'єкти військової та критичної інфраструктури, соціально-побутові заклади, житлові будинки.

Не дивно, що сьогодні представники місцевої влади надто переймаються чимскорішою відбудовою міста-супутника. Мріють, щоб тут, як і раніше, вирувало повноцінне життя.

Днями Васильків відвідав голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Разом із представниками місцевої влади оглянули пошкоджені внаслідок бойових дій котельні, військову частину та Васильківський професійний ліцей, що, незважаючи на пошкодження від авіаудару, продовжує працювати.

Олексій Кулеба поспілкувався з мешканцями багатоповерхівки на вулиці Декабристів, де без даху над головою залишилося 70 сімей.

Цитата

Олексій Кулеба: "Наше основне завдання - допомогти кожному і відбудувати кожен будинок. Проте в умовах війни цей процес може затягнутись, це слід розуміти".

Крім того, Олексій Кулеба відвідав майданчик, де планують розмістити модульне містечко для тимчасового проживання вимушено переміщених осіб та місцевих жителів, які втратили власне житло. Модульне містечко обіцяють встановити за кілька тижнів.

А ось що розповіла "Голосу України" голова Василькова Наталія Баласинович:

"Під час робочого візиту голова КОВА оглянув пошкоджені будівлі і зазначив, що нині відпрацьовуються всі механізми проведення обстежень пошкоджених будівель і споруд, зокрема об'єктів критичної інфраструктури, для визначення можливості їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу".

Додамо, що урядом України розробляється нормативний документ, де будуть передбачені компенсаційні можливості й дії мешканців зруйнованих або частково пошкоджених будинків, а також запроваджені програми відбудови та відновлення зруйнованих об'єктів.

Тож у Київській області сьогодні триває робота щодо відновлення будівництва приватних будинків, яких зруйновано понад 5000, та майже 160 багатоповерхових.

Цитата

Олексій Кулеба: "На найближчу сесію обласної ради будемо виносити питання щодо затвердження регіональної програми про відновлення приватних будинків, щоб забезпечити людей житлом".

Так, у багатьох містах нині триває робота з будівництва модульних будинків, в яких тимчасово зможуть проживати родини, чиє житло було зруйновано.

У Васильківській громаді теж буде таке містечко. Це дасть змогу тимчасово розселити майже 300 осіб, які залишилися без житла.

Столичні гості також відвідали станцію Васильків-2, з якої незабаром планують відновити рух електропоїздів до Києва. Зайве казати, що сьогодні для мешканців Васильківської громади критично важливе альтернативне автомобільному - швидке, надійне і не дороге - сполучення зі столицею. Звісно, це електричка!

Тим більше, що напередодні нового 2022 року її було запущено і апробовано. І, як пояснили в "Укрзалізниці", від початку повномасштабного вторгнення рф рух поїздів зупинили у зв'язку з веденням бойових дій у безпосередній близькості із залізницею.

Закінчимо словами голови Васильківської громади Наталії Баласинович:

"Так, в Україні - війна, в багатьох регіонах тривають бойові дії, щодня росія руйнує наші міста і села, вбиває мирних жителів і наших захисників, які мужньо стоять на захисті нашої країни.

Але ми обов'язково Переможемо!

Тому вже зараз ми повинні працювати заради Перемоги та планувати майбутнє нашої громади та України.

Ми обов'язково відбудуємо нашу Васильківщину, нашу Україну ще більш красивою і квітучою".

Переможемо!

Фото з Фейсбук-сторінки Наталії Баласинович.