Адже супроводжується погромами та залякуванням науковців. Так, навчальний корпус Херсонської державної морської академії орки вже давно перетворили на свою казарму, а з фасаду будівлі позбивали патріотичну символіку. В Херсонському державному аграрно-економічному університеті влаштували брутальний обшук і викрали декана Івана Мринського. Тепер дійшла черга й до найбільшого вишу регіону - Херсонського державного університету.

Сюди у супроводі двох російських автоматників з'явилися прислужниці "нової влади" - Тетяна Кузьмич, котра представляється "начальницею обласного управління освіти", і Тетяна Томіліна, котру ще 2015 року звільнили з посади директора Академічного ліцею при Херсонському державному університеті через розповсюдження агресивних наративів російської пропаганди. Дві зрадниці влаштували "зміну керівництва" ХДУ, яка звелася до виламування дверей у службовому кабінеті ректора. А також взяття в полон та вивезення у невідомому напрямку проректора університету, кандидата педагогічних наук Максима Винника (на знімку). Викрадення людини відбувалося за прямим доносом Тетяни Томіліної, що промовисто говорить про мораль колаборантки (чи то пак її відсутність).

Хоча у виші Максим Винник політикою не займався - відповідав за суто господарські справи. А з моменту окупації Херсона допомагав налагодити забезпечення продуктами та харчування майже двох сотень студентів, аспірантів і викладачів, котрі залишилися мешкати в гуртожитках, контролював, щоб у них підтримували порядок і чистоту, подавалася вода та не було перебоїв з газом і електроенергією. При цьому зі здоров'ям у проректора з фінансово-господарської діяльності було далеко не все гаразд. І невідомо, чи зможе він пережити тортури й перебування у катівнях оскаженілих орків.

Нині центр управління Херсонського державного університету перебазувався до Івано-Франківська. Ще в березні на територію, підконтрольну ЗСУ, евакуювалися ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський та голова вченої ради, професор Володимир Олексенко. Там запевняють, що захоплення будівлі вишу не стане на заваді його роботі. "Центр нашого університету - не в будівлях. Головна цінність - це наші викладачі, здобувачі вищої освіти, випускники, - пояснив Олександр Співаковський. - Не як посадова особа, а як освітянин додам: ми не маємо зброї, але маємо систему цінностей. Будь-який тиск, затримання, залякування - це не гуманно, не по-людськи, це злочин". Ще якісь коментарі з приводу "денацифікації" освіти в Херсоні, либонь, зайві.