На ній представлено 15 історій людей, що у XX та XXI століттях постраждали від комуністичного режиму та рашистського, як у медіа-просторі дедалі частіше називають режим путіна. Представлені на виставці документи свідчать, що за минуле століття, у якому був кількаденний артобстріл і захоплення Києва військами російського шовініста муравйова, розстріл більшовиками тисяч мирних киян, три голодомори, Великий терор, переслідування і знищення патріотів України у брежнєвську добу, криваві методи росії не змінилися.

«Усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз», — зазначають автори виставки директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик і комунікаційниця архіву Дарина Рогачук.

Під час відкриття виставки (на знімку) міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що російський тоталітарний режим — царський чи комуністичний — завжди воював проти двох речей: історії інших народів, насамперед українського народу та його культурної спадщини, а також проти духовних цінностей. «Те, що нас відрізняє від росіян, — наша історія, спадщина та наші демократичні цінності. Тому навіть наша культура є демократичною», — сказав міністр.

В основу виставки лягли фото та документи з фондів Львівської, Житомирської, Миколаївської та інших областей.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.