Під час виступу Прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен.

У вівторок під час засідання Верховної Ради до народних депутатів онлайн звернулася Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. «Ви належите до Європи і Європа належить вам», – на цих словах високошанованої спікерки наголосив у своєму дописі в Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. За його словами, М. Фредеріксен запевнила, що Данія підтримує надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, а також кожен наш крок. Очільник парламенту подякував пані Прем'єр-міністру за віру в нашу перемогу та готовність зробити власний внесок. «Ціную, що Ви готові надалі накладати санкції на рф, постачати Україні зброю, допомагати в процесі розмінування звільнених територій і відбудувати Миколаїв, – йдеться в його повідомленні. – Під час виступу Ви сказали: «Я впевнена, що ви виграєте цю війну, і після війни постане нова, сильна Україна. Демократія переможе, мир відновиться і ви будете вільними». Хочу, щоб ці слова були пророчими».

У рамках законодавчої роботи парламентарії ухвалили проект змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо окремих пільг з оподаткування, поданий Кабінетом Міністрів (№ 7418). Фактично, урядовці запропонували відновити оподаткування, скасоване раніше законом № 2142, а народні депутати таку ініціативу підтримали 234 голосами одразу в першому і другому читаннях.

Отже, з липня повернеться оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп, для підприємств, що не сплачують ввізне мито, а також для транспортних засобів, що ввозяться громадянами. Зауважується, що в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло майже 13 мільярдів гривень за ввезення більш як 119 тисяч автомобілів. Також подаються такі цифри: сума пільг при митному оформленні телефонів сягала понад 270 мільйонів гривень, пільги при митному оформленні одягу та взуття – понад 850 мільйонів гривень. При цьому без сплати митних платежів оформляються автомобілі преміум-класу митною вартістю понад мільйон гривень. Зниження оподаткування імпорту створює для нього конкурентні переваги порівняно з продукцією, що виробляється всередині країни, зауважують урядовці. І вказують на те, що ухваливши законопроект № 7418, народні депутати знімають додаткові перешкоди для відновлення вітчизняним виробникам.

Водночас, у пояснювальній записці, яка супроводжує цю законодавчу ініціативу, вказується, що зміни вносяться також і в закон про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування для звільнення від його сплати для тих, хто набуває права власності на легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами (одним чи декількома). 

Розглядаючи в сесійній залі урядові законодавчі ініціативи, народні депутати схвалили в першому читанні проект змін до Митного кодексу щодо деяких питань виконання глави 5 Розділу ІV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони (№ 7420). Зауважується, що цей документ розроблено з метою впровадження європейських практик у здійснення митної справи в нашій країні, підготовки національного законодавства до виконання організаційних процедур для приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року й участі в Новій комп'ютеризованій транзитній системі (NCTS), яка використовується договірними сторонами конвенції. Це сприятиме ефективному захисту прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, кажуть законотворці. Прийняття законопроекту наблизить вітчизняне митне законодавство до законодавства ЄС, дозволить удосконалити чинні норми в частині видання рішень митними органами, надання спрощень під час здійснення митних формальностей надійним підприємствам, надання статусу фінансового гаранта та забезпечення сплати митних платежів тощо. Зауважується також, що запровадження прозорого механізму розгляду скарг підприємств в адміністративному порядку сприятиме ефективному захисту прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх поновленню, зменшенню кількості судових спорів за участю митних органів та, відповідно, витрат на супроводження таких спорів. За основу цей законопроект взяли 269 голосами.

Володимир Крейденко, Неллі Яковлева (день народження).

Ще одне важливе рішення цього дня – підтримка в першому читанні урядового проекту закону про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення (№ 7427). Ним пропонується до завершення воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування, запровадити мораторій на підвищення цін та тарифів на ринку природного газу й у сфері теплопостачання. Зокрема, тарифів на послуги розподілу природного газу, тарифів на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів. Передбачається, що протягом зазначеного періоду ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягатиме збільшенню від ціни, що застосовувалася у відносинах між постачальником та побутовими споживачами станом на 24 лютого 2022 року. А постачальникам забороняється здійснювати будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості. У тому числі забороняється включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю заборгованості. 

За словами очільниці фракції «Слуга народу» Олени Шуляк, це критично важливий законопроект, спрямований на захист українців від можливих цінових коливань. «Ми передбачили компенсації збитків і втрат для суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, – зазначила парламентарій у своєму Телеграмі. – Вони покриватимуться із держбюджету. Фінансувати витрати, що виникнуть внаслідок введення мораторію, планується за рахунок збільшення видатків спеціального фонду Державного бюджету на 264,3 мільярда гривень». За словами О. Шуляк, забезпечення видатків пропонується здійснити за рахунок: додаткових надходжень від сплати дивідендів, які нараховуються на акції «Нафтогазу», що належать державі (64,4 мільярда гривень), додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 мільярда), надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 мільярда гривень).

Парламентарії також взяли за основу проект змін до закону про приватизацію державного і комунального майна та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави. Нині є нагальна потреба у відновленні та посиленні економічної діяльності в державі, наголошують народні депутати. Для цього необхідно створити умови для перенесення виробництва у безпечні регіони України та швидкого його налагодження на нових виробничих майданчиках. Один зі шляхів організації цього процесу, на їхню думку, – за спрощеною приватизацією державного майна.

А ще в цілому ухвалено два законопроекти, які встановлюють податкові та митні пільги для індустріальних парків. Так, законопроектом № 5688 передбачається внесення змін до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво. Зокрема, звільняються від податку на додану вартість операції із ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту нового устаткування (обладнання), що здійснюються учасниками індустріальних парків, виключно для власного використання під діяльність у сферах переробної промисловості або науково-дослідної діяльності на території індустріального парку без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування третім особам на будь-яких інших умовах. Також йдеться про звільнення від податку на прибуток протягом десяти років і про надання права органам місцевого самоврядування встановлювати пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю. Відповідні зміни до Митного кодексу передбачено законом № 5689. «Це один із ефективних інструментів пожвавлення української економіки, її відродження після нашої перемоги у війні, – зауважив на своїй сторінці в Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. – Ми мотивуємо українських підприємців інвестувати в Україну, а не вивозити свої капітали в країни ЄС і відкривати бізнес за кордоном».

Народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк на своїй сторінці в Телеграмі зауважив, що у вівторок парламент провів «останнє із серії засідання за економічними питаннями». За його словами, порядок денний складався із 11 питань, серед яких була й низка технічних рішень із усунення неузгодженостей в уже чинних законах.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Виступ Прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен у Верховній Раді України в онлайн-форматі

Шановний Голово Верховної Ради України, шановні народні депутати України, це велика честь для мене звернутися до вас сьогодні.

Хочу почати з історії нашого славетного борця за свободу Данії Кіма Мальті-Бруун, якого стратили німці. Він написав перед стратою листа своїй мамі: «Моя матінко, іди зі мною. Я ніколи не пожалів, що пішов цією дорогою. Я не старий. Я не маю помирати, але якось це виглядає природно. Ви знаєте, мені мало часу залишилося, але мій розум світлий. Я бачу все, що хотів би бачити у реальному житті. Думаю, що мої ідеї та натхнення будуть завжди з вами. Хочу бачити, як ці ідеї проживають діти. Хочу, аби діти, які будуть вже далі жити у світлій і вільній країні, йшли широкою дорогою. Хочу, щоби наша країна була об’єднана, аби кожен громадянин нашої країни розумів, за що ми боремося. Матінко моя, хочу, щоби над тою моєю єдиною жінкою завжди сяяли зірки. І, матінко, до побачення. Твій єдиний син Кім». Кіма стратили нацисти. Йому було лише 21 рік.

Шановні члени Верховної Ради України, шановний народе України, шановні друзі, 117 днів ви вже захищаєте вашу країну, боретеся проти брутальної агресії. Словами не можна описати, через що ви проходите. Тисячі життів втрачені. Мільйони людей змушені тікати зі своїх домівок. Велика кількість воєнних злочинів відбувається в Україні. Велика кількість людей помирає. Наші думки з вами. Не можу своїми словами описати весь той біль, що ви відчуваєте. Усі ці руйнування. Я на власні очі бачила, що відбулось у Бородянці. Зустрічалася з тими людьми, які потерпали від зла. Але бачила ще одну річ, те, що вирішить результат цієї війни, — велетенську силу України. Я бачила горду націю, залізну волю людей. Ви захищаєте себе, ви боретеся проти ворога, який переважає вас у кількості солдат. Ви тримали Маріуполь так довго, що ніхто не міг подумати, що це можливо. Ви захищали Харків, ви захищаєте багато інших міст. Ми стоїмо, ви захищаєте себе, ми захищаємо вас із нами.

Шановні українці, від імені народу Данії, хочу виразити свою глибоку повагу. Ви боретеся не лише за свою країну, ви боретеся за свободу всіх країн і за всі цінності. Ви маєте виграти, бо ніхто не хоче, щоби цю війну ми програли. Річ у тім, що зараз — визначальний момент для Європи, адже він формулює не лише волю Європи, а й формулює нас. 70 років тому європейські народи піднялися з руїн Другої світової війни — і ми розбудували Європейський Союз. Європейський Союз будується на демократії, правах людини та на праві будь-якої нації обирати своє власне майбутнє. Багато років ми хвалилися цими цінностями, але річ у тім, що були такі моменти, коли ми не дотягували до цих цінностей, коли ми не могли дуже швидко зрозуміти, що відбувається, не робили те, що треба було зробити. Це, наприклад, сталося у 90-ті роки в Югославії та в Україні у 2014 році. Ці моменти не були тими, якими Європа може пишатися.

Але, шановні народні депутати України, зараз зовсім інший момент, ми маємо показати вам і всьому світу, що наші європейські цінності — це не просто слова, а це те, чим ми живемо. Якщо ми не допоможемо вам, якщо ми не виженемо путіна, це означатиме, що ми самі не допоможемо собі, бо ваша свобода — наша свобода.

Уся Данія стоїть із вами. Уся Данія та весь світ із вами. Разом ми наклали історичні санкції проти росії, щоби послабити її економіку та путіна. І ми ще не закінчили. Данія готова далі накладати санкції та чинити тиск проти російської навали та путіна. Знаю, що зараз вам понад усе треба саме зброя, а не просто розмови. Тому Данія вирішила надавати вам саме зброю та не просто її надавати, а поставляти для того, щоби саме це допомогло подолати росію. Звісно, ми надаємо гуманітарну та фінансову допомогу, і ми будемо робити все, що ми можемо зробити, щоби надавати вам усе необхідне.

Данія взяла на себе зобов’язання допомагати відбудувати Україну. Багато українців повертаються додому, ми також допомагаємо у процесі розмінування. І це перший крок у тому, щоби почати відбудову тих територій, з якої ви вигнали росіян. І потім ми будемо продовжувати виконувати нашу обіцянку, дану Президентові України Володимиру Зеленському, відбудувати Миколаїв.

Ви вісім років тому зробили вибір — обрали Європу. Немає жодних сумнівів, Україна — член нашої європейської сім’ї. Я хочу використати слова Тараса Шевченка, бо Україна є членом європейської сім’ї, великої нової сім’ї. Ви боретеся проти росії за вашу свободу. Я вітаю ваші прагнення приєднатися до Європейського Союзу, Данія підтримує надання статусу кандидата Україні. Дорога до членства в ЄС може бути тривалою та складною, існують ті вимоги, які треба виконати.

Дуже вам дякую. Ви знаєте, шлях до членства в ЄС може бути тривалим. Є ті вимоги, які треба виконати, цього не можна змінити, але ми підтримуємо вас у кожному кроці. Ви належите до Європи та Європа належить вам.

Шановні депутати Верховної Ради України! Шановні українці! 117 днів ви вже боретеся та ніхто з нас не знає, коли закінчиться ця вбивча війна, але ми бачимо вашу силу та хоробрість. Я впевнена, що ви виграєте цю війну. І я також впевнена, що після війни постане нова сильна Україна. Демократія переможе, мир відновиться та ви будете вільними!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото Олександра КЛИМЕНКА.