Скан відео Головного управління ДСНС України у Миколаївській області.

Як уже повідомляв "Голос України", після трьох місяців повномасштабного вторгнення рф реальні збитки в агросекторі України вже сягнули 4,3 мільярда доларів. Однак, окрім викраденого з елеваторів загарбниками збіжжя, розбомблених зерносховищ, пошкоджених терміналів з перевалки шроту та олії, слід також враховувати і непрямі втрати внаслідок війни. Приміром, зменшення обсягів виробництва основних сільгоспкультур, які недоотримають сільгоспвиробники.

Найбільш значуще зниження у прогнозованому врожаї-2022, свідчить підготовлений експертами KSE Institute та Мінагрополітики "Огляд непрямих втрат від війни у сільському господарстві України", вбачається для пшениці (очікується 33-відсотковий спад порівняно з базовим сценарієм, соняшнику (32%) і ячменю (31%), оскільки значна частина полів під цими культурами розташована безпосередньо у регіонах, що страждають від активних військових дій та окупації.

На кукурудзу бої впливатимуть менше, тут очікується зниження обсягів вирощеного на 18%. Це насамперед пов'язано з географією виробництва - основна частина ланів під культурою розташована у центрі країни.

Прогнозовані втрати для аграріїв від такого скорочення врожаю значні. Лише для згаданих чотирьох культур недоотриманий дохід становитиме приблизно 6,3 млрд дол., якщо оцінювати за нинішніми цінами виробників. Відповідно до розрахунків, цьогоріч очікується на 22% менший вал й інших сільгоспкультур, що означає додатково недоотримані 3,3 млрд дол.

Також фахівці оцінили непрямі збитки через зниження масштабів виробництва у тваринництві, які можуть досягти 682 мільйонів доларів. Експерти розрахували річні обсяги втраченої живої ваги для основної продукції тваринництва - великої рогатої худоби, овець та кіз, свиней та птиці. Врахували й спад виробництва молока та яєць.

Треба додати: якщо однорічні культури можна знову посіяти наступного року та отримати новий урожай, то спад поголів?я у тваринництві призводить до скорочення виробництва на декілька років наперед. Тому для розрахунку фахівці взяли дворічний термін. Тож загальні втрати тваринництва оцінюються в 682 млн доларів.

Унаслідок бойових дій очікується зниження і врожаю багаторічних культур. Як і у разі з тваринництвом, задля повернення обсягів виробництва на рівень 2021-го необхідний більший проміжок часу, аніж один рік. У середньому для початку плодоношення нових насаджень знадобиться п'ять років. Відтак, за підрахунками, втрати врожаю багаторічних культур упродовж п'яти років становитимуть 222,4 млн доларів.

Але найбільші непрямі збитки українські аграрії матимуть через блокування загарбниками портів. Адже одним із наслідків вторгнення росії є зниження цін виробників на експортно орієнтовані товари. Так, продовольча пшениця в Україні до вторгнення (з умовою відвантаження зі складу сільгосппідприємства чи місцевого елеватора) продавалася по 297 доларів за тонну. Нині ціна сягає лише 192 долари - на третину нижча, ніж як до повномасштабної війни. Через морську блокаду вмс рф Україна втратила можливість транспортувати збіжжя Чорним та Азовським морями. До вторгнення більш як 90% зернових та олійних саме так вивозилися за межі держави. Наразі, через обмежені можливості, наша країна зіткнулась з перенасиченням внутрішнього ринку та майже чотирикратним здорожчанням експортної логістики. Це призвело до спаду цін на внутрішньому ринку на основні культури більш як на 30%. І це не дивлячись, що світові ціни зросли майже вдвічі після початку вторгнення рф. Відтак, непрямі втрати аграріїв, пов'язані з блокадою портів та зниження цін на експортно орієнтовані культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) становлять 11,9 млрд доларів.

Окремим розділом прописані непрямі втрати через здорожчання виробничих складових. Зокрема, вартість добрив з моменту вторгнення рф зросла на 37%. Після корегування обсягів попиту на добрива та пальне через скорочення посівних площ у місцях активних бойових дій та на окупованих територіях втрати виробників від підвищення цін на "вітаміни полів" сягають 378,9 млн доларів. Зростання вартості дизельного палива приблизно на 39 центів за літр спричинило додаткові втрати для українських сільгоспвиробників у розмірі 480,4 мільйона доларів.

У підсумку непрямі збитки в сільському господарстві України через скорочення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у 23,3 мільярда доларів. Про це йдеться в "Огляді непрямих втрат від війни в сільському господарстві України", підготовленому Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Мінагрополітики.

Підготувала Галина КВІТКА.