Волонтерська діяльність, спрямована на пришвидшення Перемоги України над росією, об’єднує нині континенти, країни, міста, громади, пересічних громадян.

Активно долучилися до волонтерства і народні обранці. Серед них Володимир Крейденко (на знімку), народний депутат від партії «Слуга народу», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури. Його й попросили розповісти про цей вид діяльності...

— Пане Володимире, розкажіть про свою волонтерську діяльність...

— До лав волонтерів довелося стати фактично одразу після початку повномасштабних військових дій росії проти України. Відтоді намагаюсь не залишатись осторонь та всіляко допомагати постраждалим від агресії громадянам, переселенцям та нашим військовим. З цією метою організував функціонування Гуманітарного штабу в Києві, який налагодив міжнародні зв’язки та активно співпрацює із благодійними фондами з Німеччини, Чехії, Польщі, волонтерами, українською діаспорою з інших країн, центральними та місцевими органами влади, депутатами різних рівнів. Разом із небайдужими людьми збираємо та передаємо гуманітарну допомогу (одяг, продукти, медикаменти, засоби гігієни тощо) для тих, хто цього найбільше сьогодні потребує.

А нещодавно доєднався до ще одного не менш важливого та серйозного проекту, який називається «Добробат».

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про цей проект та вашу роль у ньому.

— Це волонтерський рух, який об’єднує абсолютно різних людей із багатьох куточків України, які зголосилися добровільно допомагати приводити до ладу та відбудовувати визволені населені пункти, що перебували в окупації та були зруйновані. Зазвичай такі міста та села потребують прибирання та розбирання завалів, відновлення пошкодженого житла та об’єктів соціальної інфраструктури.

Спочатку цей добровольчий волонтерський проект мав допомагати із розбиранням завалів підрозділам рятувальників у Бородянці, проте охочих приєднатися виявилося досить багато, тому довелося розширювати географію роботи волонтерів на інші визволені райони Київської, Чернігівської та Сумської областей.

Трохи більш як за місяць від початку своєї активної діяльності «Добробат» уже організував понад 50 поїздок для 2300 волонтерів до шести населених пунктів Київщини, Чернігівщини та Сумщини, де наші «добровольчі будівельні батальйони» допомогли розчистити від завалів території шкіл, дитячих садків, парків, лікарень, адміністративних та приватних будинків.

Крім цього, наші волонтери допомагають людям відновлювати їхні пошкоджені будинки і квартири (вставляти нові вікна та двері, лагодити покрівлі, відновлювати електрику тощо), щоб громадяни могли швидше повернутися до власних домівок. Тобто «Добробат» допомагає людям, де це можливо, повертатись до мирного життя.
Кожен охочий може долучитись до нашого волонтерського руху. Потрібно лише зареєструватися на сайті проекту або в Telegram-боті.

На сьогодні база «Добробату» налічує майже 30 тисяч волонтерів з усієї країни. Серед них є не лише професійні будівельники, а й бухгалтери, програмісти, студенти, копірайтери, економісти, менеджери із продажів, які готові добровільно допомагати відбудовувати пошкоджені об’єкти.

Ми активно співпрацюємо з Державною службою з надзвичайних ситуацій та органами місцевої влади. Усі об’єкти, на яких працюють наші волонтери, попередньо перевіряються та розміновуються.

Так, нещодавно «Добробат» розпочав співпрацю з Міністерством розвитку громад та територій, у рамках якої відбудовуватимуть село Ягідне на Чернігівщині. Проектанти, що є волонтерами «Добробату», вже зробили оцінку збитків, розробили плани відбудови об’єктів та визначили, скільки потрібно буде будівельних матеріалів для цієї роботи. Усе необхідне має надати міністерство.

У «Добробату» немає нестачі у волонтерах, натомість проект потребує постійної допомоги із перевезенням добровольців до об’єктів, забезпеченням будівельними матеріалами, спецодягом, технікою, інвентарем та інструментами для розбирання завалів.

З усім цим нам допомагають українські меценати, бізнесмени різного масштабу, благодійні організації та просто небайдужі люди.

Що ж до моєї ролі у цьому проекті, то вона полягає в пошуку необхідної допомоги для «Добробату» за межами України та проведенні переговорів із цього приводу.

— З якими міжнародними організаціями і фондами та з яких країн ви вже мали перемовини? Чи багато з них готові допомагати «Добробату»?

— За короткий час я вже встиг провести багато перемовин і з урядовими організаціями (посольства Нідерландів та Великої Британії, Німецьке товариство міжнародного співробітництва, Агентство США з міжнародного розвитку), і з іноземними недержавними та некомерційними гуманітарними організаціями (чеською People in Need, естонською Mondo, данською DanChurchAid). Я бачу велике занепокоєння серед наших міжнародних партнерів ситуацією, що склалася загалом в Україні й, зокрема, у вже визволених від ворога населених пунктах. Багато з них одразу зголосилися допомагати «Добробату» після того, як почули про цей проект та про його благородну місію.

Наші волонтери надзвичайно вдячні всім друзям і партнерам, хто так чи інакше допомагає «Добробату» фінансово або надаючи будівельні матеріали, інструменти, необхідне спорядження, транспорт чи пальне. Будь-яка допомога важлива.

— Які подальші плани розвитку проекту «Добробат»?

— Плануємо вже найближчим часом розширювати гео-графію нашої роботи — розпочнемо відновлення об’єктів у Харківській області.

Крім того, ставимо собі завдання із розширення бази даних пошкоджених і зруйнованих об’єктів, які потребують нашої уваги. Плануємо сформувати регіональну мережу координаторів і волонтерів проекту, а також складів із будівельними матеріалами.

Надалі для привернення більшої уваги до відбудови конкретних населених пунктів та об’єктів плануємо проводити різноманітні фестивалі та концерти, поєднуючи їх із відновлювальними роботами.

Продовжуємо постійний пошук і українських, і міжнародних донорів серед бізнес-спільноти, громадських організацій, благодійних фондів, які будуть готові долучитися і допомогти «Добробату».

Робота триває щоденно. Відбудова та приведення до ладу зруйнованих російськими окупантами населених пунктів — справа не лише їхніх мешканців, а й усього українського народу. Ми повинні згуртуватися та об’єднати зусилля задля допомоги тим, хто цього найбільше потребує у нелегкий для держави час. Це стане запорукою подальшого відновлення, розвитку та процвітання України.