Усім абітурієнтам з тимчасово окупованих територій нададуть змогу вступати дистанційно. Про це повідомила на своїй Фейсбук-сторінці народний депутат, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Проблему обговорювали днями на нараді під головуванням віце-прем'єр-міністра Ірини Верещук за участю членів профільного парламентського комітету.

"До уваги наших вступників, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях і не можуть виїхати в Україну для складання Національного мультипредметного тесту. Відбулася нарада під головуванням віце-прем'єрки Ірини Верещук, де ми обговорили два варіанти дій, - повідомила Юлія Гришина. - Діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, що були окуповані після 24 лютого, зможуть вступити до закладів вищої освіти, складаючи усну співбесіду дистанційно. Для тих, хто буде вступати на контракт, достатньо надіслати заяву та мотиваційний лист. І вони будуть прийняті на навчання до українських закладів вищої освіти".

Що ж стосується абітурієнтів, які перебувають на окупованих з 2014 року територіях і які раніше вступали без ЗНО через центри "Крим - Україна" та "Донбас - Україна", то їм так само нададуть можливість вступати дистанційно.

"Нині єдине питання, яке перебуває в розробці, - як ідентифікувати цих осіб, оскільки в них немає українських документів, - зауважила Юлія Гришина. - Вже днями буде видано накази Міністерства освіти, де будуть врегульовані всі ці питання на нормативному рівні".

На нараді розглядали й інші питання, зокрема, проблеми з отриманням атестатів випускниками з окупованих територій. За словами Юлії Гришиної, "частина документів вже виготовлені та розіслані до департаментів освіти на місцях, а далі - по конкретних школах". Якщо випускник не має можливості забрати атестат у своїй школі, він може зателефонувати і попросити її представника надіслати копію документа або назвати серію і номер атестата. Цього достатньо, щоб подати документи на вступ до професійно-технічних закладів освіти або до вишів. Якщо документ ще не виготовлено, доведеться трохи зачекати, але вже всі школи замовили атестати і незабаром їх отримають. "Якщо через війну обидва ці варіанти неможливі, можна зробити запит на ДП "Інфоресурс" і отримати від них довідку з серією та номером свого атестату. Оформити запит вам можуть допомогти у закладі освіти. В будь-якому випадку всі випускники отримають свої атестати та зможуть подати заяви на вступ до омріяних вишів!" - запевнила Юлія Гришина.

Що ж до державної підсумкової атестації, то учні з окупованих територій зможуть скласти її пізніше. "Державні екзаменаційні комісії створюються строком роботи на рік. Якщо зараз у дітей з ТОТ немає Інтернету або доступу до закладу освіти, не потрібно переживати, протягом року кожен матиме можливість скласти державну атестацію та отримати диплом. Тримайте зв'язок зі своїм універом", - порадила Юлія Гришина.

Випускники нарікають на те, що не знають вимог до змісту усного вступного випробування та мотиваційного листа. "Це питання - компетенція закладів освіти, які мають на своїх сторінках розмістити відповідну інформацію. Надходить велика кількість звернень, що це досі не зроблено. Міністерство пропрацює питання з ректорами, тож найближчим часом чекаємо на оприлюднення цієї інформації всіма закладами освіти", - підсумувала вона.