"Україна вистоїть. Саме про це я подумав, коли на місці руїн колишнього колгоспу побачив сучасне інноваційне підприємство. На Тернопільщині колег з Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради гостинно приймав Іван Чайківський - засновник, ідейний натхненник агропромислової компанії "Агропродсервіс".

Виробництво успішно діє: є насіннєвий завод, сучасна лабораторія. А також тваринництво, яке розвивається по всій ланці: від запуску комбікормового заводу, розведення худоби до м'ясокомбінату, який сьогодні активно працює для армії.

Це результат важкої роботи сотень людей. Впевнений: таких підприємств в Україні багато. Війна вже змінила і змінить ще більше українську економіку.

Український АПК буде основою нашого ВВП. А отже галузь має рухатися у бік змін. Це і є наш шлях до Європи...". Такі нотатки на своїй Фейсбук-сторінці зробив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду після виїзних комітетських слухань, які відбулися на Тернопіллі. Тема заходу доволі красномовна та засвідчує наш цілеспрямований поступ до Євросоюзу, незважаючи на загарбницьку агресію росії: "Аграрні інновації як фактор росту української економіки".

Під час слухань депутати мали змогу ознайомитися з роботою "Агропродсервісу" - багатопрофільного підприємства із замкнутим сільськогосподарським виробничим циклом. Це один з аграрних лідерів країни серед схожих господарств, яке успішно розвиває молочне скотарство, насінництво, рослинництво, птахівництво. А у свинарстві входить у топ-5 найбільших компаній України.

Гості мали змогу оглянути відгодівельний комплекс ВРХ, молочно-товарну ферму та на власні очі переконатися, що і у часи лихоліть можна ефективно впроваджувати інновації у виробництво.

Опісля вітального слова від Олександра Гайду бачення розвитку АПК у нинішніх непростих умовах сьогодення у своїх доповідях окреслили заступник голови комітету Степан Чернявський, секретар комітету Іван Чайківський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Андрій Богданець, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Дмитро Костюк, голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Петро Юрчишин, народні депутати - члени комітету Тетяна Грищенко, Микола Кириченко, Володимир Тимофійчук, Марина Нікітіна, Олександр Салійчук, Дмитро Соломчук, Сергій Лабазюк, керівник секретаріату комітету Олександр Старинець, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш, перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, генеральний директор компанії "Агропродсервіс" Андрій Баран та директор ПАП "Агропродсервіс" Іван Карачка.

Учасники заходу особливу увагу приділили актуальним проблемам тваринництва та переробної промисловості, а також стану і перспективам розвитку рослинництва.

Під час обговорення наголошувалося, що ефективна робота агросектору в умовах війни необхідна для підтримки та відновлення економіки України. Тому інновації у цій галузі - важливий крок для гарантування продовольчої безпеки нашої держави.

А з огляду на успіхи у просуванні на шляху до ЄС і наше законодавство, яке стосується аграрної галузі, має бути відповідним. Тому логічно, що сільське господарство України, незважаючи на нестабільність інноваційної активності, намагається інтегрувати передові науково-технічні розробки й адаптувати їх у власне виробництво.

На слуханнях було зауважено, що інноваційний шлях у галузі тваринництва варто робити на раціональному та ефективному використанні кормів і поліпшення їх якості, модернізації та автоматизації процесів годівлі, доїння, дезінфекції, а також впровадження новітніх енергозберігаючих та інтенсивних технологій, йдеться на офіційному сайті комітету. [ https://komagropolit.rada.gov.ua/news/main_news/74490.html#top ]

Особливу увагу учасники заходу звернули на те, що при відновленні галузі тваринництва доцільно використовувати також передовий закордонний досвід.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото з Фейсбук-сторінок Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики та Олександра ГАЙДУ.